Sweco
Amsterdam IJburg (foto: Sweco).

Ingenieursbureau Sweco Nederland zag in het eerste kwartaal van 2022 het aantal opdrachten 16 procent toenemen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook de omzetgroei is groter: 3,8 procent t.o.v. 1,8 procent. Maar de EBITA-marge (winst voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen) blijft met 8,7 procent achter op de beoogde 12 procent.

Volgens Sweco heeft dat onder meer te maken met de stijgende grondstoffen- en energieprijzen. De bouwsector geeft prijzen alleen nog kort van tevoren af, waardoor projecten duurder uitvallen en vaker vertraging oplopen. Dit verklaart tegelijkertijd de opwaartse trend in het aantal opdrachten: de behoefte aan integraal advies dat actief inzet op grondstoffenbesparing, -optimalisatie en circulariteit neemt toe, meldt Sweco.

Raamovereenkomsten

Sweco Nederland haalde de afgelopen maanden enkele grotere (raam)overeenkomsten binnen met onder meer Het Rijksvastgoedbedrijf, Amsterdam UMC, NS, ProRail en Celsias, en is aan de slag met het ontwerp van de A9 Badhoevedorp – Holendrecht, waterstoftankstations en de ontwikkeling van het Middengebied in de Zuidplaspolder. Financieel directeur Martin van der Heijden: “Dit eerste kwartaal in 2022 is voor Sweco goed verlopen: het recentelijk overgenomen Bureau Stedelijke Planning is succesvol geïntegreerd, onze nieuwe CAO en vliegbeleid zijn ingegaan, en het aantal collega’s en opdrachten neemt toe. Groei blijft de komende tijd een belangrijk aandachtspunt: we zoeken volop nieuwe collega’s en mogelijkheden onze diensten verder uit te breiden. En niet onbelangrijk: we willen ook graag in diversiteit groeien, zo worden we nog scherper.”

Meer informatie over de kwartaalcijfers: het Interim Report January-March 2022 Sweco AB.