Bureau Stedelijke Planning
V.l.n.r: Eugene Grüter (ceo Sweco) en Pieter van der Heijde (ceo BSP), met daarachter Martin van der Heijden (cfo Sweco) en Toine Hooft (MT-lid BSP).

Ingenieursadviesbureau Sweco heeft zijn positie in de stedelijke gebiedsontwikkeling versterkt met de overname van Bureau Stedelijke Planning. Dat bureau is gespecialiseerd in de revitalisatie en transformatie van (winkel)centra en gebiedsontwikkelingen.

Bureau Stedelijke Planning (BSP) is vooral in de planfase van stedelijke ontwikkeling betrokken, vanuit de specialismen wonen, werken, winkelen, vrije tijd en projectmanagement. Deze kennis komt samen in de transformatie van (centrum)gebieden. Dankzij de overname door Sweco kunnen de klanten van BSP in de toekomst ook profiteren van kennis op andere belangrijke terreinen en thema’s, zoals klimaat, watervraagstukken, ecologie, mobiliteit en bouw. “Kennis en kunde op het gebied van stedelijke ontwikkeling is relevanter dan ooit”, stelt Sweco in een toelichting op de overname. “De druk op de ruimte, klimaatverandering en de vraag naar woningen leiden tot een complex stedelijk vraagstuk. De gezamenlijke kennis en ervaring van Sweco en Bureau Stedelijke Planning is daarin van onderscheidende waarde.”

‘Mooie vervolgstap’
Pieter van der Heijde, de ceo van BSP, noemt de overname een ‘mooie vervolgstap in de sterke groei die Bureau Stedelijke Planning de afgelopen jaren heeft doorgemaakt’: “Het biedt veel kansen voor zowel onze opdrachtgevers als medewerkers om hiermee onze dienstverlening op het gebied van project- en gebiedsontwikkeling uit te breiden en zo optimaal in te spelen op de behoeften van de toekomst.”

Eugene Grüter, de ceo van Sweco Nederland, voegt toe: “Er is veel synergie tussen onze organisaties. Met deze overname zetten we verdere stappen in onze strategie en verstevigen we onze expertise op het vlak van de stedelijke planning zodat we nog meer waarde voor onze klanten kunnen genereren.”

Projecten
Bij Bureau Stedelijke Planning werken in totaal vijftig professionals (waarvan twintig zzp’ers). Zij realiseerden in 2020 een jaaromzet van 4,2 miljoen euro en zijn betrokken bij projecten als Haven-Stad Amsterdam, Merwe-Vierhavengebied Rotterdam, Central Innovation District Den Haag, Luchthavengebied Eindhoven en Spoorzone Leiden. Sweco is Europa’s grootste architecten- en ingenieursadviesbureau, met een omzet van circa 2 miljard euro en genoteerd aan de Nasdaq Stockholm.