Voor medewerkers van bouw- en infrabedrijven is thuiswerken meestal geen optie (foto: Aline Dassel via Pixabay).

Mkb-aannemers in bouw en infra vinden dat het kabinet moet terugkomen op zijn besluit loondoorbetaling bij quarantaineverzuim niet te compenseren. Het kabinet geeft aan dat zo’n regeling niet uitvoerbaar is, omdat de verzuimreden niet achterhaalbaar is. Volgens de mkb-aannemers levert de administratie van een ondernemer echter voldoende bewijs voor wat betreft de reden van verzuim.

Volgens de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) moet een ondernemer juist die reden van verzuim registreren, omdat er bij ziekte verplichtingen gelden vanuit de Wet verbetering poortwachter en bij quarantaineverzuim niet. De AFNL en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), samenwerkend in de Stichting AFNL-NOA, pleiten daarom in een brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het compenseren van mkb-aannemers voor de loonkosten bij quarantaineverzuim.

Nauwelijks beroep gedaan op coronasteunmaatregelen
Volgens de AFNL hebben mkb-ondernemers in bouw en infra tot op heden nog nauwelijks een beroep gedaan op de coronasteunmaatregelen van het kabinet, terwijl zij inmiddels veel extra kosten hebben gemaakt om veilig volgens coronaregels en protocol te kunnen doorwerken. Nu komt daar ook nog de extra kostenpost van het quarantaineverzuim bij, in combinatie met extra administratieve lasten, zo stellen de brancheverenigingen in hun brief aan minister Koolmees. Ze sommen op wat dit betekent voor ondernemers:
• een loondoorbetalingsplicht voor medewerkers die niet ziek zijn, maar niet mogen werken;
• inhuren van vervanging voor deze medewerkers;
• tijdelijke krachten zijn niet zomaar voorhanden, omdat er al een tekort is aan vakmensen;
• ook onder de tijdelijke vakkrachten is sprake van quarantaineverzuim;
• medewerkers thuis laten werken is geen optie, omdat het bij mkb-aannemers met name om gaat uitvoerende medewerkers die op locatie werken.

‘Faillissementen leiden tot grotere maatschappelijke problemen’
De AFNL zegt er trots op te zijn dat nog steeds veilig wordt doorgewerkt in de bouw en infra, maar vindt wel dat het kabinet deze sector nú moet compenseren voor de extra quarantainekosten van medewerkers. Ook om te voorkomen dat er binnenkort niet meer kan worden doorgewerkt. ‘De bouw is één van de krachtigste sectoren in ons economisch landschap’, stellen de brancheorganisaties in de brief. ‘Als er wordt doorgewerkt in de bouw, werkt dat door in veel andere sectoren. Niet voor niets heeft de Tweede Kamer ten tijde van de financiële crisis enige jaren geleden, nadrukkelijk gekozen voor extra steunmaatregelen voor de bouw. Met ieder faillissement van een bouwbedrijf, ontstaat een groter maatschappelijk probleem. Vandaar het dringend beroep op het kabinet om te komen met een quarantainecompensatie voor deze sector.’