renovatie Voorstersluis Kraggenburg
Werkzaamheden bij de Voorstersluis bij Kraggenburg in het najaar van 2023 | Foto Provincie Flevoland

Begin april 2024 is het Flevolandse Programma Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen officieel afgerond. Met dit complexe project realiseerde provincie Flevoland een enorme renovatieopgave aan de beweegbare bruggen en sluizen. Hiermee is de provincie koploper en een voorbeeld voor de infrastructurele vervangingsopgave die in heel Nederland aan de orde is.

Met het project ‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen’ investeerde Flevoland ruim 70 miljoen euro in de modernisering van 13 bruggen en 11 sluizen op 16 verschillende locaties. De oudste bruggen en sluizen hadden al een leeftijd van 75 jaar. Hoewel het project een jaar vertraging opliep, gebeurde dat in een relatief kort tijdsbestek: nog geen zes jaar na de ondertekening van het contract met de aannemerscombinatie Croonwolter&drosHollandia Services zijn de kunstwerken weer op norm en klaar voor de toekomst. De komende vijftien jaar moet groot onderhoud niet nodig zijn aan de kustwerken.

Sluizen en bruggen Flevoland - kaartje

Beperkte budgetoverschrijding

De projectbegroting van 60 miljoen euro is met 13 miljoen euro overschreden. Ook dat kan, gezien het tijdsgewricht waarin het project liep, gezien worden als een beperkte tegenvaller. Aan de hoge lasten was bijvoorbeeld de coronacrisis debet. Zo waren er vanwege de anderhalvemeterregel meer bouwketen voor het personeel nodig. Onder meer door de oorlog in Oekraïne stegen de kosten van bouwmateriaal sterk, en waren materialen lastig verkrijgbaar.

Remote control

Belangrijk onderdeel van het renovatieproject was het vernieuwen van de bedienings- en besturingssystemen en het standaardiseren en uniformeren van de bediening op afstand. Een complexe klus. Zo zijn motoren vervangen, nieuwe elektriciteits- en glasvezelverbindingen aangelegd en schakelkasten, slagbomen, camera’s en omroepinstallaties vernieuwd.

Verder zijn er veel onderdelen van de bruggen en sluizen vervangen. Zo zijn er bijvoorbeeld op verschillende plekken sluisdeuren vervangen of opgeknapt en nieuwe beweegbare brugdelen (brugvallen) geplaatst. Ook zijn er op diverse plekken nieuwe wachtsteigers en remming- en geleidewerken gemaakt. Bij een aantal sluizen moet dit de komende jaren nog gebeuren.

Veiligheid

Belangrijk doel van het project was ook om te zorgen dat de bruggen en sluizen weer aan alle nieuwe standaarden en veiligheidseisen voldoen. Door het nieuwe uniforme bedieningssysteem zijn er minder storingen en is de veiligheid voor zowel voor de bedienaars als de weg- en vaarweggebruikers weer optimaal.

App ‘Varen Flevoland’

De invoering van de app ‘Varen Flevoland’ was ook onderdeel van het Programma Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen. Via die app kunnen vaarweggebruikers zich aanmelden voor een doorvaart van alle bruggen en sluizen die provincie Flevoland op afstand bedient. Verder geeft de app informatie over openingstijden van bruggen en sluizen, doorvaarhoogtes en -breedtes en actuele stremmingen. Bovendien geeft ‘Varen Flevoland’ aan of het druk of rustig is op de bediencentrale. De app is gratis te downloaden in de Apple App Store en in de Google Play Store.

Afstemming

“In zes jaar tijd is er ontzettend veel werk verzet! Dit kon niet zonder goede afstemming met allerlei betrokken partijen en gebruikers van onze bruggen en sluizen. Door goed overleg met hen over stremmingen en oplossingen hebben we deze klus kunnen klaren”, aldus gedeputeerde Jan de Reus bij de feestelijke projectafsluiting in Lelystad.