Versterking Rozenoordbrug in A10 van start

Versterking Rozenoordbrug - luchtfoto van de Rozenoordbrug
Rozenoordbrug | Foto: Rijkswaterstaat

Vanaf november werkt Rijkswaterstaat aan de versterking van de Rozenoordbrug bij Amsterdam. De brug ligt in de snelweg A10 en kruist de Amstel. Het zuidelijke deel van de brug heeft onderhoud nodig.

Onderzoek heeft uitgewezen dat  er scheuren zijn ontstaan in het beton van de brug, veroorzaakt door ongelijke belasting. Om die reden monitort Rijkswaterstaat de brug en krijgt het zuidelijke deel ondersteuning. Ondertussen kan alle verkeer de brug veilig blijven gebruiken. Doordat de werkzaamheden plaatsvinden aan de onderkant van de brug zijn ook geen afsluitingen nodig. De hele versterkingsoperatie duurt een aantal maanden.

Uitvoering

De werkzaamheden worden op werkdagen en overdag uitgevoerd. Uit veiligheidsoogpunt krijgt de Jan Vroegopsingel tijdelijk een andere loop, evenals het voet- en fietspad aan de Amsteldijk, dat voorlopig over het Rozenoordpad voert. Dit pad krijgt een opknapbeurt en  extra verlichting. Vaarverkeer over de Amstel zal tijdens het renovatieproject wel enige hinder ondervinden. De bewoners van de directe omgeving zijn geïnformeerd over de beperkte hinder door geluid en materiaalaanvoer. Dat laatste vindt deels over water en af en toe ook ’s nachts plaats.

Onderhoudsopgave

Het project Versterking Rozenoordbrug is onderdeel van de grote onderhoudsopgave in Noord-Holland. Die behelst renovatie en vervanging van 12 bruggen, 3 tunnels, 3 wegen en 5 sluizen en andere waterwerken.