Ook dit jaar zullen er geen rijen staan voor de toegangsdeuren van Aqua Nederland Vakbeurs en RioleringsVakdagen (foto: EasyFairs).

De vakbeurs Aqua Nederland wordt opnieuw uitgesteld. Dat heeft organisator Easyfairs deze week laten weten. De vakbeurs wordt verplaatst naar maart 2022. “Recente ontwikkelingen als de nieuwe COVID-19-varianten, de lockdown en een nog steeds geldend verbod op evenementen, maken het doorgaan van events op korte termijn onmogelijk en op middellange termijn hoogst onzeker”, stelt Easyfairs.

Daarmee wordt de vakbeurs voor de derde keer verplaatst. De editie van maart 2020 werd in eerste instantie uitgesteld tot juni van dat jaar. Maar in april 2020 liet Easyfairs al weten dat juni een onhaalbare kaart was: “Door het verbod op bijeenkomsten tot 1 juni, de huidige ontwikkelingen en onzekerheid over de maatregelen na 1 juni, zal medio juni geen betrouwbaar moment zijn voor een vakbeurs.” De beurs werd daarom gepland op 23, 24 en 25 maart 2021. Ook daar gaat nu een streep door.

Enige optie
“Inmiddels gaat Nederland zijn zesde week van lockdown in en geldt er nu ook een avondklok. Uiteraard is er licht aan het einde van de tunnel, maar evenementen lijken nu nog ver weg”, zegt Esther Rodenburg, event manager van Easyfairs. “Al komt er een groen licht voor evenementen op korte termijn, de kans op een redelijk aantal kwalitatieve bezoekers is klein dit voorjaar. Ook al hebben we in het najaar 2020 laten zien dat we veilige evenementen kunnen organiseren in Evenementenhal Gorinchem, is verplaatsen voor nu de enige optie. Zelf willen we natuurlijk ook alleen top-evenementen organiseren voor deze community. Daarom de belofte om er samen in 2022 de beste editie tot nog toe van te maken.”

Vrijwel unanieme keuze
Easyfairs heeft de exposanten, partners en brancheverenigingen geraadpleegd en presenteert de verplaatsing als een ‘vrijwel unanieme keuze’. De eerstvolgende editie van Aqua Nederland vindt nu plaats op 15, 16 en 17 maart 2022. Volgens Rodenburg was een verplaatsing naar het najaar 2021 ook geen optie, vanwege de verzadigde (beurs)agenda: “We vinden dit jammer, want we denken dat het belangrijk is om als markt veerkracht te tonen en zich zo snel als mogelijk weer te herpakken. Een vakbeurs is dan een ideaal moment om de verbindingen te maken en de uitdagingen aan te gaan. Veel exposanten en partners geven aan dat hun agenda het gewoonweg niet toelaat. Er stonden al veel evenementen gepland, maar er zijn ook veel events naar het tweede deel van 2021 verplaatst. We maken deze beslissing met pijn in ons hart en hopen op begrip van alle betrokkenen, maar we willen ervoor zorgen dat onze bezoekers, exposanten, partners en sprekers een event bijwonen dat op zijn best zal zijn.”