De miljoenste fietser heet Dorienke Pullen. Zij kreeg uit handen van PlasticRoad-initiatiefnemers Anne Koudstaal (links) en Marcel Jager (rechts) een speciale award en een bloemetje. Uiteraard op gepaste afstand. Samen met haar vriendin Sharon fietste Dorienke over de PlasticRoad (foto: KWS).

Op 26 mei is de miljoenste fietspassage gemeten op de PlasticRoad in Zwolle. Deze weg op basis van gerecycled plastic was een wereldprimeur in 2018. Na ruim anderhalf jaar testen, leren en de doorontwikkeling tot industrieel ontwerp, menen de initiatiefnemers KWS, Wavin en Total dat de PlasticRoad nu klaar is voor een definitieve marktintroductie.

Vanaf het eerste kwartaal van 2021 zal de PlasticRoad industrieel worden geproduceerd. De PlasticRoad – een prefab weg op basis van gerecycled plastic met regenwaterberging – is bestand tegen zware belasting, biedt een oplossing voor waterproblematiek bij hevige regenval en droogte én houdt zich goed onder alle omstandigheden, zo stellen KWS, Wavin en Total.

‘Baanbrekend circulair concept’
De initiatiefnemers van de PlasticRoad kijken uit naar het moment dat het eerste PlasticRoad-element van de productielijn rolt. Marcel Jager en Anne Koudstaal van het PlasticRoad-team: “Samen met onze opdrachtgevers hebben we aangetoond dat ons baanbrekende circulaire concept haalbaar is. Wat in 2018 startte met twee pilots, is nu al klaar voor industriële productie. Daar zijn we ontzettend trots op.”

CO₂-besparing
De twee fietspadpilots van 30 meter, in Zwolle en Giethoorn, bevatten ieder zo’n 1000 kilo gerecycled plastic, evenveel als 218.000 plastic bekers. Deze pilotversie van de PlasticRoad bespaarde zo’n 50 tot 70 procent CO₂-uitstoot ten opzichte van een traditioneel fietspad van asfalt of betontegels. Bij de industriële productie van het definitieve ontwerp volgend jaar zou dit percentage nog moeten stijgen. Ook is de circulariteit van het definitieve product geoptimaliseerd, door doorontwikkeling van de constructie. Dat wordt bevestigd door een onafhankelijke circulaire audit.

Ook bestand tegen zwaar verkeer
Bij de installatie zijn beide pilots in Zwolle en Giethoorn voorzien van sensoren waarmee het gebruik en het ‘gedrag’ van het product 24/7 gemeten wordt. De belangrijkste bevinding uit de fietspadpilots is dat de PlasticRoad ook bestand is tegen zwaar verkeer, zo melden de initiatiefnemers. De praktijktesten en data wijzen uit dat de PlasticRoad ook zwaar verkeer, zoals vuilniswagens en onderhoudsvoertuigen, uitstekend houdt. Door het product verder te verbeteren zou de definitieve versie straks nog robuuster en 2,5 keer zo sterk moeten zijn als de versie die in Zwolle en Giethoorn ligt. Daarmee is de PlasticRoad klaar voor toepassing op parkeerplaatsen. Het team werkt toe naar de eerste pilot voor deze applicatie. Ook betekent dit dat een PlasticRoad voor autoverkeer een steeds realistischer toekomstbeeld wordt.

Klimaatadaptieve infrastructuur
De holle ruimte van de PlasticRoad is bedoeld om regenwater snel op te vangen en vervolgens geleidelijk te laten infiltreren in de ondergrond. Deze klimaatadaptieve oplossing blijkt volgens het team in de praktijk uitstekend te werken. Op beide pilotlocaties was voorheen sprake van waterproblematiek. Zelfs met de meest zware buien was de impact op de bergingscapaciteit minimaal. Het hoogst gemeten waterniveau in de PlasticRoad was slechts 48 procent van de beschikbare berging op de locatie in Zwolle. Het water wordt vervolgens geleidelijk binnen twee dagen in de grond geïnfiltreerd, precies volgens verwachting.

‘Launching customers’ zijn tevreden
De provincie Overijssel en gemeente Zwolle waren de ‘launching customers’ van de PlasticRoad. Samen namen zij het initiatief voor de twee fietspadpilots. De data zijn positief, maar ook de gebruikers van de fietspaden zijn enthousiast. “Duurzame infrastructuur voor onze inwoners en slim ruimtegebruik, daar draait het voor ons om. Om stappen te zetten, is het noodzakelijk om je nek uit te steken en te durven innoveren”, aldus gedeputeerde Bert Boerman (provincie Overijssel) en wethouder William Dogger (gemeente Zwolle).

Opstarten van de productielijn
Momenteel wordt gewerkt aan het opstarten van de productielijn. Vanaf nu kan de PlasticRoad worden besteld en vanaf het eerste kwartaal in 2021 is hij leverbaar. Er is volgens de initiatiefnemers al veel interesse getoond uit de markt. De focus ligt in eerste instantie op afzet in Nederland en de omliggende landen, waarna opschaling naar andere markten in de wereld wordt verwacht. Voor meer informatie, kijk op www.plasticroad.eu.