Bouw ongelijkvloerse aansluiting N391 van start

ongelijkvloerse aansluiting Emmerschans
De ongelijkvloerse aansluiting Emmerschans | Illustratie: Guido Hansman

De aanleg van de ongelijkvloerse aansluiting van Emmerschans in Emmen is begonnen. KWS Infra Leek gaat aan de slag met dit project om een veilige en vlotte doorstroming van het verkeer op de weg tussen Emmen en Veendam (N391-N366) te realiseren. Dat gebeurt door de weg om te bouwen tot een stroomweg zonder rotondes en verkeerslichten. Opdrachtgever is de provincie Drenthe.

Het komende jaar gaat KWS 120.000 m3 grondverzet en ruim 10.500 ton asfalt verwerken. In november 2021 starten de eerste werkzaamheden om het tracé vrij te maken. De aanleg van de nieuwe op- en afritten vindt plaats in het eerste kwartaal van 2022, tegelijk met de reconstructie van de oostelijke en westelijke rijbaan van de rondweg. Medio april 2022 kan het verkeer gebruik maken van deze nieuwe op- en afritten. Bijna alle rotondes in deze weg buiten de bebouwde kom zijn vervangen door een ongelijkvloerse aansluiting.

Nieuw viaduct

Doordat de bestaande rotonde dan vrijkomt, kan de bouw van het nieuwe viaduct over de Emmerweg starten. Het betonwerk van het viaduct is naar verwachting in de zomer van 2022 gereed. In september 2022 volgt de afwerking en wordt een nieuwe deklaag aangebracht op de N391. Als alles volgens planning verloopt worden de werkzaamheden in oktober 2022 opgeleverd.

Focus op CO2-reductie

In het project wil KWS 30% CO2-reductie op brandstoffen realiseren door de inzet van elektrisch asfaltmaterieel en materieel dat draait of rijdt op HVO100 brandstof. HVO100 is een schone brandstof die schadelijke emissies sterk reduceert.

Ook bij het gebruik van beton is aandacht voor beperking van de CO2-uitstoot. Een deel van de prefab betonproducten, zoals betonbanden, bestaat uit geopolymeerbeton. Deze producten bestaan uit cementloos beton en dragen hierdoor bij aan een CO2-reductie. Het beton bestaat deels uit hergebruikt materiaal. Datzelfde doet KWS met het asfalt door eigen duurzame asfaltmengsels toe te passen.

MM Bereikbaar

De bouw van de ongelijkvloerse aansluiting van Emmerschans met de Emmerweg valt onder het programma MM Bereikbaar, een samenwerking tussen provincie Drenthe en de gemeente Emmen. Samen zetten zij zich voor een veilige en vlotte doorstroming van de Rondweg N391 en de weg Emmen-Klazienaveen (N862).

 

> Lees meer Infranieuws op OTAR