verkiezingen
Deltacommissaris Peter Glas bracht zijn stem uit bij Waterschap de Dommel, waar hij zijn opvolger, watergraaf Erik de Ridder, trof (foto: Unie van Waterschappen).

Ook bij de verkiezingen voor de waterschapsbesturen is de BoerBurgerBeweging (BBB) de grote winnaar. In 13 waterschappen wordt ze de grootste partij, al moet ze die positie in twee van die waterschappen wel delen met andere partijen.

Het gaat nog steeds om een voorlopige uitslag. De officiële uitslagen van de verkiezingen worden op donderdag 23 maart bekend. Er kan dus hier en daar nog een zeteltje van eigenaar veranderen, maar de grote trend is duidelijk: de BBB en Water Natuurlijk vormen landelijk gezien de twee grote machtsblokken in de waterschapsbesturen. Want de ‘landslide’ van de BBB mag indrukwekkend zijn, ook Water Natuurlijk en (op enige afstand) de Partij voor de Dieren noteerden een fraaie zetelwinst.

Gedeelde kopposities

Water Natuurlijk werd in vijf waterschappen als enige de grootste, en in twee waterschappen (Delfland en Zuiderzeeland) deelt ze de eerste plaats met de BBB. In Delfland wordt de koppositie bovendien gedeeld met de VVD: alle drie de partijen hebben daar vier zetels. Zoals gezegd: er kan nog hier en daar een zetel verschuiven.
Tekst loopt door onder de afbeelding

verkiezingen
Veel groen op de kaart, vanwege de grote zege van de BBB, maar de partij is niet overal de grootste geworden.

Opkomst van 53,5 procent

De voorlopige opkomst voor de waterschapsverkiezingen is 53,5 procent. Dat is hoger dan de opkomst van de verkiezingen in 2019, toen 51,3 procent van de stemgerechtigden de weg naar stembus wist te vinden. Op basis van de voorlopige uitslagen heeft de BBB in alle 21 waterschappen samen 118 zetels veroverd. Water Natuurlijk klom van 91 zetels in 2019 naar 98 zetels nu, en de Partij voor de Dieren gaat van 17 naar 38 zetels. Er zijn ook duidelijke verliezers. Net zoals bij de provinciale statenverkiezingen heeft ook hier het CDA forse klappen gekregen: de partij ging van 60 naar 35 zetels. Ook 50Plus verloor flink: van 32 naar 9 zetels. En de VVD verloor 14 van de 70 zetels die de partij had in 2019. De andere landelijke partijen die er ook al in 2019 bij waren, bleven min of meer gelijk. De PvdA, die in Waterschap Amstel, Gooi en Vecht overigens de grootste werd, won een zetel en de AWP moest er een inleveren. Dat laatste geldt ook voor de combinatie CU/SGP.

Nieuwkomers en regionale partijen

De BBB is uiteraard met afstand de best scorende nieuwkomer in de waterschapsbesturen. Twee andere landelijke politieke partijen die bij deze verkiezingen in diverse waterschappen voor het eerst op het stembiljet stonden, haalden veel minder zetels. JA21 won in vijf waterschappen een zetel en BVNL (van Wybren van Haga) deed dat in zes waterschappen. In twee waterschappen won er een regionale partij. In Hollandse Delta ging de winst – opnieuw – naar de Waterschapspartij Hollandse Delta, al verloor de partij wel twee zetels. En in Waterschap Limburg won een regionale partij die een combinatie is van maar liefst negen lijsten. Zij namen allemaal deel onder de naam ‘Waterbelang’ (Waterbelang Parkstad, Waterbelang Venlo, Waterbelang Maastricht etc.). Deze partijen haalden samen tien zetels en zullen, net als in de afgelopen bestuursperiode, straks één fractie vormen.