ontmoetingsplek
Skatebaan op Zeeburgereiland in Amsterdam: een plek die interactie en gezondheid stimuleert (foto: Sweco).

Ingenieursadviesbureau Sweco is een samenwerking gestart met Dutch Design Foundation. Doel daarvan is de werelden van techniek en creatief ontwerp samen te brengen, om zo tot de beste oplossingen te komen. In de aanloop naar de Dutch Design Week 2021 daagt Sweco ontwerpers uit om voor de stad een ontmoetingsplek van de toekomst te ontwerpen.

“We zoeken continu naar nieuwe invalshoeken”, zegt Lonneke Wijnhoven, directeur Communicatie bij Sweco. “We hebben mensen nodig die van nature buiten lijntjes, hokjes en vastomlijnde ideeën denken. En de grenzen van technische mogelijkheden graag opzoeken. Dit zit bij uitstek in het DNA van een ontwerper. Wij hebben op onze beurt weer veel technische kennis en expertise in huis, waar ontwerpers verder mee komen. Daarom willen we die twee werelden aan elkaar koppelen. Dan bouwen we op elkaars kracht en geven we samen de wereld van morgen vorm.”

Ontmoetingsplek van de toekomst
In de aanloop naar de Dutch Design Week 2021, van 16 t/m 24 oktober 2021 in Eindhoven, daagt Sweco ontwerpers uit om voor de stad een ontmoetingsplek van de toekomst te ontwerpen. Een plek waar bewoners met verschillende achtergronden elkaar kunnen treffen, die hen kan binden en vitaal houdt. Een ruimtelijke ingreep in de stad die de identiteit van de wijk of stad weerspiegelt en zo sociale verbinding en trots brengt, en daarnaast ook in haar ruimtelijke opzet kan inspelen op de toekomst (klimaatproof, veilig, gezond, meervoudig in ruimtelijk gebruik etc.). Wijnhoven: “De coronapandemie zorgt ervoor dat we in onze directe leefomgeving veel meer zijn gaan ontdekken. De openbare ruimte krijgt een andere verschijningsvorm: een plek waar iedereen welkom is, die bijdraagt aan veiligheid en gezondheid en die de interactie en ontmoetingen tussen allerlei mensen faciliteert. Door ingrepen te doen in onze openbare ruimte kan de leefbaarheid van een straat of wijk enorm vergroot worden. Ontwerpen die bijdragen aan gezondheid, leefgenot en sociale cohesie. Hoe ziet de openbare ruimte eruit in een stad waarin bewoners zich gezond en gelukkig voelen? De ruimte hebben we, maar hoe gaan we die samen anders ontwerpen? Hier dagen we de ontwerpers op uit, en daarbij bieden we de hulp van onze ingenieurs aan.”

Drie ontwerpstudio’s gekozen
De Dutch Design Foundation heeft hiervoor een ‘What If Lab’ gelanceerd, waarbij designers worden uitgedaagd om met ideeën te komen: What if… our public spaces feel like home?Sweco kiest vervolgens drie ontwerpstudio’s die hun concepten exposeren op Dutch Design Week. Uiteindelijk kiest een selectiecomité één concept, dat in 2022 verder wordt uitgewerkt. In een masterclass en tijdens updategesprekken organiseert Sweco het komende half jaar diverse ontmoetingen tussen de ontwerpers en ingenieurs.