Onderstel ‘stopcontact’ Hollandse Kust geïnstalleerd bij Egmond

stopcontact - foto inhijsen van het onderstel van Tennet stopcontact op zee door hijsschip Orion
Orion met platform voor project Hollandse kust west Alpha van Tennet in de kraan - 50 km voor kust Egmond | Foto: Flying Focus

Het onderstel voor het offshore transformatorplatform Hollandse Kust (west Alpha) van TenneT is succesvol geïnstalleerd voor de Noord-Hollandse kust bij Egmond. In 2023 wordt voor dit ‘stopcontact op zee’ de kant-en-klare bovenbouw met daarin de transformatoren op het onderstel geplaatst. Vanaf 2024 is de constructie gereed en brengt TenneT met het platform, dat een vermogen heeft van 700 megawatt, duurzame windenergie aan land.

Half augustus werd het onderstel voor het transformatorplatform door het hijsschip Orion vanaf het drijvende ponton op de zeebodem geplaatst. Dat gebeurde zo’n 50 kilometer uit de kust bij Egmond. De staalconstructie is 49 meter hoog en heeft een gewicht van 2.300 ton.

Verankerd

Het onderstel is op de vier hoekpunten vastgezet met behulp van heipalen, die tot meer dan 50 meter in de zeebodem zijn geheid. De heipalen zitten in grote buizen van 10 meter die vastgelast zijn aan voeten van het onderstel. Door de ruimte tussen de palen en de buizen te vullen met cement (grout) is er een dusdanige verbinding verkregen dat het platform zelfs de zwaarste storm op de Noordzee kan doorstaan.

Steenbed

Voorafgaand aan de plaatsing is de bodemgesteldheid ter plaatse nauwkeurig onderzocht. Daarbij is ook zekergesteld dat zich daar geen niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog bevinden. Vervolgens heeft de aannemer een groot bed van stenen gestort voor een stevig en vlak fundament. De stenen zorgen ook dat de bodem onder de jacket niet wegspoelt door zeestroming. Met regulier onderhoud heeft de constructie een minimale levensduur heeft van 40 jaar.

Installatie zeekabels

Vanaf het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee zijn we bezig met de installatie van de zeekabels waarmee de stopcontacten voor Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Deze kabels worden op veilige diepte gelegd en achter de duinen gekoppeld aan de landkabels voor de aansluiting op het hoogspanningsnet langs de snelweg A9 bij Beverwijk.

Stopcontact op zee

Met het platform Hollandse Kust (west Alpha) creëert TenneT een stopcontact voor het gelijknamige windpark dat op zee wordt gebouwd. Met de aansluiting op het elektriciteitsnet, zorgt de netbeheerder dat de opgewekte duurzame energie op land kan worden gebruikt. Het platform krijgt een capaciteit om 700 megawatt groene stroom aan land te brengen. Dat is ongeveer net zoveel als het verbruik van alle huishoudens en industrie van de stad Amsterdam.