Groningse Gerrit Krolbrug aangevaren door binnenvaartschip

Groningse Gerrit Krolbrug aangevaren. Luchtfoto
De schade aan de Gerrit Krolbrug is zeer duidelijk zichtbaar

In de nacht van 14 op 15 mei is de Groningse Gerrit Krolbrug aangevaren door een binnenvaartschip. Er zijn geen persoonlijke slachtoffers gevallen. Zowel de vaarweg als de weg die over de brug loopt is gestremd. De brug over het Van Starkenborghkanaal is niet meer te bedienen. Rijkswaterstaat onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Het ongeval heeft aanzienlijke schade veroorzaakt. Op dronebeeld is goed te zien dat het wegdek scheef staat, maar de brug zelf is ook beschadigd. De stremmingen hebben ingrijpende gevolgen voor de lokale en regionale mobiliteit. Groningens burgemeester Koen Schuiling kenschetst de weg over de brug als een belangrijke en drukke verkeersader in de stad. Ook de naast de brug gelegen fietsers- en voetgangersbrug zijn vooralsnog gesloten, hoewel die zelf niet beschadigd zijn. De vrees bestaat dat autoverkeer voor langere tijd op omleidingsroutes aangewezen zal zijn.

Scheepvaartverkeer

Voor het scheepvaartverkeer is de brug zeer belangrijk, vertelde Rijkswaterstaat-coördinator Henk Middendorp op Radio 1. Het Van Starkenborghkanaal maakt deel uit van de Hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl (HLD).”Het is de doorgaande watersnelweg van Amsterdam naar Duitsland. Dus het is van groot belang dat die zo snel mogelijk weer beschikbaar komt.” Het brugdeel wordt met spoed, op zondag 16 mei, uit de brug genomen. De hoop is dat maandag 17 mei de doorvaart hersteld zal zijn.

Eerdere brugbotsingen

RTV Noord meldt dat het niet de eerste keer is dat de Gerrit Krolbrug aangevaren is; ook in 2007 vond er een aanvaring plaats. Ook werd in 2019 de verderop gelegen Paddepoelsterbrug over het kanaal geramd. De vervangende brug daar zal vermoedelijk pas in 2025 opengaan.

Update maandag 17 mei:

De Gerrit Krolbrug in Groningen is weer open voor het scheepvaartverkeer. Ook fietsers en voetgangers kunnen weer over de brug. Het brugdeel is niet uitgenomen, maar op zijn oorspronkelijke plek teruggeplaatst.