Gigantisch spoordek bij Bedum ingeschoven

Spoordek Bedum - foto van het in te schuiven spoordek
Foto: ProRail

ProRail realiseert een onderdoorgang bij het spoor in het Groningse Bedum. Eerder dit jaar zijn de funderingspalen en de betonnen landhoofden in het spoor aangebracht. Eind oktober is het voorgebouwde spoordek bij Bedum op zijn plaats geschoven.

Het gevaarte van 80 meter lang en 8 meter breed lag op speciale schuifbanen klaar naast het spoor. Het dek overspant de onderdoorgang, waar straks wegverkeer doorheen kan, en waar treinen overheen zullen rijden. De grote lengte van het spoordek is nodig omdat de weg en het spoor elkaar hier niet haaks, maar schuin kruisen.

Inschuiven

Voor het inschuiven van het spoordek bij Bedum moest het spoor verwijderd worden, waarna de spoorbaan is afgegraven. Dit creëerde ruimte om schuifbanen te verlengen. Met vijzels is het dek over deze banen naar zijn eindbestemming gedrukt. Nadat de voorgebouwde wanden op de betonnen landhoofden waren geplaatst is het spoor weer teruggebouwd. De hele operatie is in een weekend verricht en was via een livestream te volgen.

Leefbaarheid Bedum

Met de onderdoorgang onder de lijn Groningen-Delfzijl kunnen drie onbewaakte overwegen worden gesloten. De onderdoorgang is onderdeel van een nieuwe ontsluitingsweg aan de oostkant van Bedum. Die vergroot de veiligheid en leefbaarheid in de dorpskern, onder andere doordat vrachtverkeer van Friesland Campina DOMO straks deze nieuwe route kan gebruiken.

 

>  Lees hier meer infranieuws