Schipholtunnel Gescand met Trimble TX8

Schipholtunnel Gescand met Trimble TX8

3D Model Basis voor Reparaties en Upgrades

In 2020 verleende ProRail aan geodetisch dienstverlener GeoNext de opdracht om de Schipholtunnel te scannen en op basis van de scans een compleet 3D model samen te stellen dat kon worden gebruikt voor het plannen van reparaties en upgrades van de infrastructuur. Het opmeten van de tunnel bracht een aantal unieke uitdagingen met zich mee: het gebrek aan GNSS dekking, de eis te werken met een meetnauwkeurigheid van 7 millimeter, de noodzaak om in de planning rekening te houden met de treintijden en de vooraf ingeplande onderhoudsdagen.

Door gebruik te maken van een Trimble TX8 laser scanner, verzamelde GeoNext circa 750 scans door elke 20 meter te scannen en een overlap aan te houden van 5-10 meter. Om het gebrek aan GNSS-dekking te compenseren, plaatste het team Trimble R10 en R12 GNSS ontvangers buiten de nooduitgangen en verbond deze met targets in de tunnel. Door een korte afstand aan te houden tussen de scanopstellingen en de overlap tussen de opeenvolgende scans, behaalde GeoNext de geëiste meetnauwkeurigheid van 7 millimeter. Het team mat de twee 6,5 kilometer lange tunnelbuizen op in slechts vier weekenden. Dit lukte door een efficiënt proces te volgen waarin het team al de volgende targets ophing, terwijl de scanner zijn werk deed.

Na de verwerking van de data in Trimble RealWorks, gebruikte het team Bentley MicroStation Connect om een compleet 3D model samen te stellen van de rails en alle tunnelobjecten. De puntenwolk werd vervolgens in RD-NAP aangeleverd.

schipholtunnel onderhoudSchipholtunnel Gescand met Trimble TX8 – Meer infra nieuws lezen? Of volg ons op LinkedIn om het actuele nieuws op uw tijdlijn te krijgen.