De eerste elektrische shovel ter wereld is in Amsterdam in gebruik genomen (foto: KWS Infra).

Op 28 september nam KWS Infra de eerste volledig elektrische Ahlmann shovel ter wereld in gebruik. Op project de Houthavens in Amsterdam, waar KWS het maaiveld op een zo duurzaam mogelijke wijze inricht, werd de elektrische shovel – met de weinig fantasievolle naam AZ95 electric  – door infradienstverlener Van Werven overgedragen aan KWS-bedrijfsleider Pepijn Kok.

De elektrische shovel, een zwenklader, is voortgekomen uit een partnerschap dat Van Werven heeft met Ahlmann Nederland. Achter de schermen is er ruim een jaar gewerkt aan de duurzame machine die geen stikstof of CO2 uitstoot. Volgens Van Werven is de machine bovendien sterker dan een dieselvariant en maakt de shovel tijdens werkzaamheden nauwelijks geluid.

Opladen aan een ‘gewone’ laadpaal
Ook verbruikt de AZ95 alleen het gevraagde vermogen, waardoor het rendement hoger is en er geen sprake is van verspilling. De machine kan opladen aan normale, ook voor personenauto’s geschikte laadpalen en is binnen 5,5 uur volledig opgeladen. Dit biedt vooral in grote steden een heel flexibele oplossing en de shovel kan daardoor ook meer dan een volle dag worden ingezet. Naast het project Houthavens zal de shovel de komende tijd ingezet worden op andere projecten voor de gemeente Amsterdam.

‘Eerste machinisten zijn enthousiast’
Arnout Vos, commercieel manager bij Van Werven: “Duurzaamheid is onderdeel van het DNA van Van Werven. Wij pakken de kansen om te investeren in duurzaam materieel en zijn blij met deze stap. De eerste machinisten hebben de machine inmiddels kunnen testen en zijn erg enthousiast.” Ook KWS-bedrijfsleider Pepijn Kok wijst op het belang van verduurzaming en circulariteit: “In lijn met onze doelstelling om in 2040 een 100 procent circulaire infrastructuur te realiseren, willen we in 2025 volledig CO2-neutraal projecten realiseren, samen met onze partners en klanten. Wij zijn blij dat we samen met onze partner Van Werven vandaag een mooie bijdrage hebben kunnen leveren in het realiseren van deze doelstelling.”