Op 22 november reed de eerste goederentrein over het metrotracé Hoekse Lijn. Vanaf 2022 zal er ongeveer driemaal per week een goederentrein over dit spoor gaan rijden tussen Schiedam en het industrieterrein Vulcaanhaven, ten oosten van Vlaardingen. Dat aantal kan in de toekomst nog groeien.
Tot 2017 was de Hoekse Lijn een treinspoor, maar ProRail verkocht het tracé aan het Rotterdamse ov-bedrijf RET en ontkoppelde de lijn van zijn eigen spoornet. Sinds 2019 is de Hoekse Lijn in gebruik als metrotracé. Bij de verkoop bestond de intentie al om mettertijd weer goederentreinen over het spoor te laten rijden.
‘Grensovergang’
Kees van Dongen, projectmanager bij ProRail, legt op de site van de spoorbeheerder uit dat het heel wat voeten in de aarde had om deze constructie mogelijk te maken: “Omdat de Hoekse Lijn beheerd wordt door RET, en niet door ProRail, is dat stuk spoor voor ons een soort buitenlandse enclave. Een goederentrein die eerst op het hoofdnet rijdt en vervolgens op lokale net van RET, gaat eigenlijk een grens over. Die grens heeft te maken met onder andere de verschillen in bovenleidingspanning, het beveiligingssysteem en de verkeersleiding.”
Veiligheidswaarborgen
De grenspassage vindt plaats op het Goederen Overdracht Spoor (GOS). Daar draagt de verkeersleiding van ProRail de trein over aan die van RET, of andersom. Voordat een goederentrein de Hoekse Lijn op kan, met de RET-verkeersleiding het metrospoor vrijmaken. In het eerste jaar is er een bijzonder monitoringsprogramma voor de verkeersleidingsposten, om feilloze samenwerking tussen beide te borgen.