BAM, Ballast Nedam en Heijmans hebben gekozen voor een open samenwerking, waarbij zij collectief automatiseren op het platform Viktor. Hoe meer partijen zich aansluiten bij het collectief, des te krachtiger de samenwerking. Daarom is de eerste applicatie gepresenteerd aan de hele bouwbranche (foto: Heijmans).

De bouwbedrijven BAM Infra Nederland, Ballast Nedam en Heijmans werken samen aan het ontwikkelen van applicaties die het ontwerp- en bouwproces kunnen digitaliseren. Daarmee hopen ze sneller en efficiënter te kunnen werken en verwachten ze dat de foutmarges dalen.

De eerste applicatie die de drie bouwbedrijven samen ontwikkelden automatiseert het ontwerpproces van grondlichamen. Deze applicatie was in drie maanden af en volgens de drie bedrijven is dit nog slechts het begin. Als het aan de bouwers ligt, volgen er nog vele applicaties, in samenwerking met nog meer partijen. Jos van Rijen, manager Design Operations bij BAM: “Deze stap in collectieve automatisering toont aan dat je samen sneller en slimmer kunt bouwen, veel van elkaar leert en dat de trajecten beheersbaar zijn.”

Open samenwerking
De bouwbedrijven hebben gekozen voor een open samenwerking, waarbij zij collectief automatiseren op het platform Viktor. Dit platform stelt gebruikers in staat eigen online applicaties gezamenlijk te bouwen. Na het opleveren van de applicatie kan iedere bouwer de ontwikkelde applicatie zelfstandig gebruiken. Hoe meer partijen zich aansluiten bij het collectief, des te krachtiger de samenwerking. Daarom is de eerste applicatie gepresenteerd aan de hele bouwbranche. Door deze vorm van samenwerken blijven de budgetten realistisch en is de slagkracht vele malen groter, zo stellen de drie initiatiefnemers. Leo van der Geest, programmamanager Digitaal Bouwen bij Dura Vermeer: “De markt kan een voorbeeld nemen aan dit initiatief. Binnen veel organisaties wordt het wiel telkens opnieuw uitgevonden. Dit moeten we veranderen in juist samen het wiel uitvinden en dat vervolgens met elkaar delen.”

Digitaal ontwerpproces
Met de eerste applicatie richten de bouwbedrijven zich op het ontwerpproces van grondlichamen. In de applicatie zijn verschillende databronnen en softwarepakketten aan elkaar gekoppeld. En door gebruik te maken van krachtige algoritmes, krijgen de bouwers in één keer veel meer ontwerpoplossingen. Volgens BAM, Ballast Nedam en Heijmans heeft door deze centralisatie iedereen altijd de juiste informatie en kom je sneller tot betere keuzes.