De Berlagebrug (foto: S. Sepp).

De monumentale Berlagebrug in Amsterdam, die stamt uit 1932, wordt vernieuwd. Tussen 24 juli tot en met 10 november zal de brug daarom voor het verkeer gesloten zijn. Op 3 april begint de bouw van de noodbrug voor voetgangers en fietsers.

De Berlagebrug over de Amstel is een beeldbepalende brug voor Amsterdam: een poort tussen Oost en Zuid. Maar de brug voldoet niet meer aan de wettelijk gestelde eisen voor veiligheid. De renovatie wordt groot aangepakt: de brug krijgt een nieuw beweegbaar brugdek en een nieuw binnenwerk. Ook worden de monumentale onderdelen van de brug opgeknapt.

Drukke fietsverbinding

Van 24 juli tot en met 10 november 2023 wordt de Berlagebrug afgesloten voor alle verkeer. De Berlagebrug is een drukke fietsverbinding. Daarom komt er tijdens de afsluiting een hulpbrug voor fietsers en voetgangers, aan de noordzijde van de brug. Deze wordt gebouwd vanaf grote pontons in het water. Ook politie, brandweer en ambulances gaan deze hulpbrug gebruiken.

Omleiding

Auto’s en ander gemotoriseerd verkeer en openbaar vervoer worden omgeleid en ook de hoge scheepvaart kan van 3 juli tot en met 10 november niet onder de brug door. Tijdens de werkzaamheden aan de hulpbrug van, 3 april tot 24 juli, zijn voor de lagere scheepvaart nog twee van de vijf doorvaarten open. De andere worden versperd door de pontons die nodig zijn voor de bouw van de noodbrug.

Meer werkzaamheden

Tegelijk met de vernieuwing van de Berlagebrug wordt er gewerkt aan de kruising Amsteldijk/Vrijheidslaan. En van 24 juli tot en met 10 november werkt GVB aan het spoor van de tram.

Berlagebrug
Omleiding auto’s van 24 juli tot en met 10 november.