Afzinken tweede segment Maasdeltatunnel gestaakt na botsing

Maasdeltatunnel
Foto Rijkswaterstaat

Bouwcombinatie BAAK heeft zaterdag 29 april het afzinken van Isabella, het tweede segment van de Maasdeltatunnel, gestaakt. Door een kabelbreuk in één van de lieren is het tunneldeel in botsing gekomen met de kade. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

’s Ochtends brachten drie sleepboten het 205 meter lange tunneldeel van de haven van scheepswerf Damen Verolme naar de afzinklocatie in het Scheur, het water tussen de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg. Op de locatie van de afzink was het wachten op dood tij om het element te kunnen afzinken. Dat moment werd verwacht rond zes uur ’s avonds, maar voordat het hoogtepunt van de operatie kon plaatsvinden strandde het project.
Halverwege de middag knapte een van de trossen die het tunneldeel aan de zuidkant vasthield. Dat gebeurde bij de laatste manouevres om op de exacte afzinklocatie te komen. Isabella kwam daardoor in botsing met de buispalenwand rond de bouwput van de tunneltoerit.

Lekkage

Het afzinken van Isabella was al twee weken uitgesteld omdat zich bij de afzink van het eerste segment Alara problemen hadden voorgedaan met lekkage in het kopschot, het deel waar tunnelelementen aan gekoppeld moeten worden. Wrang toeval: ook bij Isabelle treedt nu door de aanvaring lekkage op in het kopschot.

Deze week wordt een aangepaste planning gemaakt voor een nieuwe afzinkoperatie. Rijkswaterstaat had al twee reserveweekends staan voor onvoorziene omstandigheden: 14 of 28 mei; bezien wordt of die data bruikbaar zijn. Dat hangt ook af van de schade aan het tunneldeel. Isabella is naar een andere locatie gevaren voor verder onderzoek daarnaar. De vaarweg ter plaatse is dus gewoon open voor de scheepvaart.

Blankenburgverbinding

De Maasdeltatunnel onder het Scheur door krijgt een lengte van 945 meter lang. Hij is onderdeel van de Blankenburgverbinding. Deze nieuwe verbinding moet leiden tot een betere ontsluiting van het havengebied, de ring van Rotterdam versterken en het verkeer een alternatief bieden om van noord naar zuid en vice versa te komen. De nieuwe snelweg, de A24, verbindt de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg.

 

Update 5 mei: nieuwe poging niet meer in mei

De aanvankelijk gereserveerde reservedata op 14 en 15 mei en 29 en op 30 mei 2023 zullen niet gebruikt worden voor het afzinken van het tweede tunneldeel Isabella. Er is onderzoek nodig naar de oorzaak en dat kost meer tijd. Ook moet de schade aan het tijdelijke kopschot verder worden geïnspecteerd en hersteld. Wanneer de onderzoeksresultaten beschikbaar zijn, bepaalt Rijkswaterstaat wanneer de afzinkoperatie wordt voortgezet.