Smit Hanab
Een deel van het watertransportsysteem tussen de Biesbosch en Zeeland wordt vervangen en uitgebreid. Visser & Smit Hanab verzorgt het uitvoeringsontwerp en de realisatie met o.a. gestuurde boringen (foto: VSHanab).

Visser & Smit Hanab, aannemer in boven- en ondergrondse leidingen, wordt door moederbedrijf VolkerWessels in de verkoop gedaan. Volgens het Financieele Dagblad wordt het bedrijf samen met twee andere VW-dochters – VW Telecom (glasvezelnetwerken) en installatiebedrijf Homij – in de etalage gezet.

VolkerWessels wil volgens het artikel in het FD de drie minder goed presterende onderdelen samen verkopen. Dat meldt de krant op basis van vier bronnen in de bancaire sector en de bouw. Het bouwbedrijf wil overigens niet op de “geruchten” ingaan.

Gestuurde boringen

Visser & Smit Hanab geldt als een expert op het gebied van sleufloze technieken, ofwel gestuurde boringen. Begin maart voltooide het nog een gestuurde boring van 750 meter lang onder de spoorbaan bij Roosendaal door. Het betrof een bijzondere boring in Nederland, want het ging om een zeer grote buis, met een diameter van liefst 1,40 meter. De boring was onderdeel van een project waarbij een deel van het bestaande ruwwatertransportsysteem vanaf de spaarbekkens in de Biesbosch naar Zeeland wordt vervangen en uitgebreid. In opdracht van Evides Waterbedrijf verzorgt Visser & Smit Hanab Pipelines & Industry het uitvoeringsontwerp en de realisatie. Het aan te leggen tracé is 10 kilometer lang en wordt aangesloten tussen het bestaande zinkerpakket bij de Roosendaalse Vliet en de afsluiterlocatie in Heerle.

‘Geruchten’

Volgens het artikel in het FD zouden Visser & Smit Hanab, VW Telecom en Homij niet goed genoeg presteren. De krant meldt dat de drie onderdelen worden samengevoegd en als één geheel worden verkocht. Bij elkaar zouden ze een waarde hebben van 600 tot 800 miljoen euro. Een woordvoerder van VolkerWessels laat weten “nooit te reageren op geruchten”. Een eventuele verkoop van bedrijfsonderdelen is volgens hem nu niet aan de orde.

Kopers?

De drie dochterbedrijven die in de etalage staan, zouden volgens het FD samen goed zijn voor een brutobedrijfsresultaat van 100 miljoen euro. Onduidelijk is of en hoeveel potentiële kopers zich hebben gemeld. VolkerWessels is actief in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Amerika en Duitsland en heeft ruim honderddertig werkmaatschappijen.