Een efficiënt infrastructuurontwerp kan zowel de CO uitstoot als de kosten van bouw en onderhoud tot een bepaald punt terugbrengen, maar we moeten verder gaan dan dát omslagpunt om de emissienorm nul te bereiken en de klimaatdoelstellingen te behalen. Dit stelt ingenieursadviesbureau Sweco in haar nieuwste Urban Insight Report Carbon Cost in Infrastructure: The Key to the Climate Crisis.

Het rapport bestudeert de bijdrage van de infrastructuursector aan de overmatige CO₂- uitstoot en geeft belangrijke inzichten in de kosten/ CO2 reductie afweging voor het bereiken van de doelstelling om in 2050 CO₂-neutraal te zijn.

Carbon Cost tipping point

Efficiënter ontwerpen van de infrastructurele werken, bijvoorbeeld door de materiaalhoeveelheden te verminderen en bouwactiviteiten te minimaliseren, kan zowel CO₂-uitstoot als kosten reduceren, aangezien er een sterke relatie bestaat tussen de kosten van een bepaalde werkzaamheid in vergelijking tot de bijbehorende CO₂-bijdrage. Om daarna nog verder CO₂ te reduceren moet je vaak duurdere oplossingen gebruiken. Het punt waarop kosten gaan stijgen om verder CO2 te reduceren noemt Sweco het ‘Carbon cost tipping point’. Om de CO₂-kosten en dit tipping point vroegtijdig in kaart te brengen moet je hiermee al in de verkenningsfase beginnen. Daarmee verschuiven we van ‘carbon accounting’ (meten van CO2 uitstoot) naar ‘Carbon Cost management’ (CO2 uitstoot wordt gemeten en reductiemogelijkheden worden afgewogen tegen de kosten voor optimale ontwerp).Dit vraagt om een uitbreiding van de huidige tools.

Auteur van het rapport Lewis Barlow, een Fellow van de Institution of Civil Engineers en Director of Carbon & Sustainability bij Sweco in de UK: ‘Civiele techniek evolueert al decennia door de ontwikkeling van digitale technieken. Het wordt tijd dat het CO beheer zich bij dit proces aansluit. We moeten snel op het punt komen waarop de impact van ontwerpbeslissingen op zowel CO als kosten onmiddellijk kan worden beoordeeld.’

Sweco ontwikkelt momenteel technieken die gebruik maken van parametrisch ontwerp, een proces waarbij computeralgoritmen automatisch oplossingen genereren om te voldoen aan een reeks gespecificeerde ontwerpparameters, met machine learning om de optimale CO₂-kosten oplossing te identificeren.

Sweco pleit voor een Greendeal 3.0

Om de volgende stap te zetten in Nederland pleit Sweco voor een Greendeal 3.0 met concrete doelen en afspraken, in lijn met het klimaatakkoord. Omdat we sneller moeten gaan reduceren en meer moeten sturen op het integraal reduceren van CO₂ door het hele proces, zou dit dan ook centraal moeten staan in een Greendeal 3.0. Lees hierover meer in de column van Jasper Drost, duurzaamheidsadviseur GWW bij Sweco Nederland.