NABO
De Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) krijgt een geel front (foto: NS).

Sinds deze week rijden de Nederlandse Spoorwegen met sprinters in een nieuwe kleurstelling. De donkerblauwe voorkant van de Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) wordt standaard geel, om de treinen beter zichtbaar te maken in een landelijke omgeving. Van circa 150 blauwe SNG’s wordt de voorkant geel gekleurd en de nieuwe SNG’s die NS aanschaft worden standaard voorzien van een geel front. Ook zijn maatregelen getroffen op 28 onbewaakte spoorwegovergangen (NABO’s).

Een en ander is het gevolg van een onderzoek dat NS en ProRail hebben laten uitvoeren naar aanleiding van het dodelijke ongeval op een Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) in het Drentse Hooghalen, op 22 mei vorig jaar. Dat onderzoek werd in maart j.l. afgerond en op basis van de conclusies hebben ProRail en NS maatregelen getroffen op 28 NABO’s op NS-baanvakken met regelmatig kruisend zwaar verkeer.

NABO
Dit bord zouden we in de toekomst in Nederland steeds minder moeten zien.

Opheffen of beveiligen
De bedoeling is om de onbewaakte overwegen zo snel mogelijk op te heffen, of als het echt niet anders kan met een overweginstallatie te beveiligen. Het gaat bij de 28 NABO’s deels om tijdelijke snelheidsbeperkingen en deels om definitieve maatregelen, zoals het opheffen van de overweg. De tijdelijke maatregelen blijven in stand totdat definitieve maatregelen zijn gerealiseerd.

In het hele Nederlandse reizigersnet liggen 277 NABO’s, waarvan er 137 door zwaar kruisend verkeer worden gebruikt. ProRail is met alle eigenaren van overwegen, vervoerders en stakeholders in gesprek om te komen tot afdoende veiligheidsmaatregelen.