Sluis Eefde: Toekomstbestendige cybersecurity

Sluis Eefde luchtfoto
De Sluis bij Eefde | Foto: Rijkswaterstaat

Tussen de IJssel en het Twentekanaal ligt bij Eefde de monumentale Zuidersluis. In april 2020 is daarnaast de Noordersluis opengesteld. Vervolgens kon onderhoud aan de oude Zuidersluis starten; er was immers een alternatief voor de scheepvaart. Als medio dit jaar het de Zuidersluis weer klaar is voor de toekomst, zal de bediening van de beide sluizen plaatsvinden vanuit het nieuwe bediengebouw naast de sluizencomplex. Op termijn bedient men hiervandaan behalve Sluis Eefde ook de andere sluizen in de Twentekanalen, die van Hengelo en Delden.

De uitbreiding van de capaciteit van Sluis Eefde is een aanzienlijke verbetering van de bereikbaarheid van Twente en geeft de regionale economie een belangrijke impuls. Het consortium Lock to Twente (L2T), een samenwerkingsverband tussen TBI-ondernemingen Croonwolter&drosMobilis en TBI PPP, is verantwoordelijk voor de bouw van de Noordersluis, het groot onderhoud aan de Zuidersluis en het reguliere onderhoud voor de komende 27 jaar.

Cybersecurity

Aangezien bediening en monitoring van sluizen in een digitale omgeving plaatsvindt, is cybersecurity een topprioriteit in het sluisbeheer. Croonwolter&Dros interviewde Arjan Labee, IV Manager bij Rijkswaterstaat en Bastiaan Roodink, Senior Consult bij Croonwolter&dros|CS2, over het belang van digitale beveiliging. CS2 Solutions is een afdeling binnen Croonwolter&dros gespecialiseerd op het gebied van cybersecurity binnen de operationele technologie (OT).

Het nieuwe bedienen

Bediening van sluizen gebeurt tegenwoordig geautomatiseerd, en in toenemende mate vanaf grotere afstand. Wat zijn de overwegingen bij de keuze van het netwerk dat daarvoor wordt ingezet? En betekent dat loskoppelen van internet dat je dan ook veilig bent? (Spoiler:)

WIE DENKT DAT CYBERCRIME ZICH ALLEEN VIA INTERNET MANIFESTEERT, HEEFT HET MIS

 

> Lees het interview op de site van Croonwolter&Dros