Edisonbrug duurzame manier hersteld uiterlijk 1963
De gerenoveerde Haarlemse Edisonbrug (foto: Griekspoor).

De Haarlemse Edisonbrug, een voetgangersbrug die over de Leidsevaart vanaf de Prinsessekade naar de Leidsevaart loopt, is op een duurzame manier hersteld en kreeg tegelijk het oorspronkelijke uiterlijk terug, dat was te herleiden uit aanlegtekeningen uit 1963. De werkzaamheden, waarbij veel materialen werden hergebruikt, zijn uitgevoerd door civieltechnisch bedrijf Griekspoor, in opdracht van de gemeente.

De werkzaamheden zijn eind november 2020 gestart en toen bleek het brugdek in veel slechtere staat dan oorspronkelijk gedacht. In overleg met de constructeur is besloten om het gehele betonnen dek te vervangen. Het originele brugdek uit 1963 is gesloopt en daarvoor in de plaats kwam een stalen constructie die is voorzien van een composiet dek. Het voordeel van composiet is volgens Griekspoor dat het duurzaam en licht is, en dat het weinig onderhoud nodig heeft.

Hergebruik
Ook het bestaande leuningwerk bleek in zeer slechte staat. Daarom is ervoor gekozen om het leuningwerk naar originele staat te vernieuwen, inclusief sierringen. Van de leuning zijn delen hergebruikt die in goede staat waren. De stalen trappen aan weerszijden van de brug zijn gedemonteerd en opnieuw gebruikt. Op die trappen is een slijtlaag aangebracht om voldoende stroefheid te creëren. Nu de herstelwerkzaamheden zijn afgerond, kan de brug weer jaren mee. Bovendien kan de brug door fietsers worden gebruikt, dankzij de fietsgoot op de trap.

‘Vernieuwde brug met authentieke elementen’
Wethouder Michel Rog (Financiën en Openbare Ruimte) benadrukt het duurzaamheidsaspect: “Door zoveel mogelijk materialen te hergebruiken en het gebruik van materialen als composiet laten we zien dat dergelijke werkzaamheden ook op een duurzame manier kunnen. Het resultaat is een prachtige vernieuwde brug met authentieke elementen. Ik ben dan ook blij dat de brug vanaf vandaag weer in gebruik genomen kan worden door de voetgangers en fietsers in Haarlem.”

Meer berichten over de renovatie van bruggen.