Access City Award 2023 voor meest toegankelijke steden

Aanmelding is nog open tot 8 september

Access City Award - onbruikbare gehandicaptenlift
Goed om ook vanuit een ander perspectief te kijken...

Gemeenten met meer dan 50.000 inwoners kunnen zichzelf kandidaat stellen voor de editie 2023 van de Access City Award. Dat kan toto 8 september. De Access City Award wordt jaarlijks toegekend aan een gemeente die zich onderscheidt op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

De winnaar van de Access City Award 2022 is Luxemburg. In 2019 won Breda, en Rotterdam eindigde in 2017 op de tweede plaats. De Award is niet alleen een kans op erkenning, maar ook een inspirerende uitdaging om vanuit een ander perspectief naar de eigen gemeente te kijken.

Aan winst van de competitie is een geldprijs van € 150.000 verbonden, de winnaars van de tweede en derde plaats ontvangen respectievelijk € 120.000 en € 80.000. Vanzelfsprekend met de uitnodiging om dat bedrag een bestemming te geven die de toegankelijkheid nog verder verbetert.

Europese strategie voor mensen met een beperking

Ongeveer 87 miljoen mensen in de EU hebben een beperking. De Europese Unie ambieert een barrièrevrij Europa, waarin er gelijke kansen zijn en de samenleving toegankelijk is ingericht voor iedereen. De Europese Strategie voor de rechten van personen met een handicap 2021-2030 moet de weg vrij maken voor een toegankelijk Europa. De Access City Award stimuleert die ontwikkeling.

Tijdlijn

De deadline voor de aanmelding is 8 september 2022. Begin november 2022 zullen de finalisten bekendgemaakt worden. De winnaar ontvangt de Access City Award op de conferentie ter gelegenheid van de Europese dag van Personen met een Beperking op 25 november 2022.

Meer informatie (EU)