Prinses Marijkesluis in Rijswijk
Foto Rijkswaterstaat | © Chris Reichgelt

Mourik Infra is in opdracht van Rijkswaterstaat gestart met de uitvoering van de renovatie aan de Prinses Marijkesluis in Rijswijk. De werkzaamheden, waar twee jaar van voorbereiding aan voorafging in fase 1 van het project, zullen volgens planning tot medio 2027 duren.

Bij de renovatie die het complex Prinses Marijkesluis weer voor dertig jaar veilig en betrouwbaar houdt, is tweefasenaanpak toegepast. Opdrachtgever en opdrachtnemer werken samen van ontwerp tot oplevering. In de 1e fase wordt het gehele project in kaart gebracht. Daarna is duidelijk wat de hoeveelheid werk is en welke kosten te verwachten zijn. Dat beperkt het risico van de aannemer. Voor de opdrachtgever is het voordeel dat projecten realistisch aan te besteden blijven.

Overgang van fase 1 naar 2

In de eerste fase hebben Rijkswaterstaat en Mourik samen onderzoek gedaan en het ontwerp vastgesteld. Nu deze fase is afgerond, gaat Mourik met haar partners over tot fase 2: de realisatie.

Renovatie Prinses Marijkesluis in Rijswijk

De renovatie omvat de sluisdeuren, bedienings- en gemaalgebouwen, de brug en keerschuif, en betonherstel. Daarnaast vervangt Mourik de bedienings- en besturingssoftware van de sluisdeuren en keerschuif. Tenslotte komen er aanpassingen om het complex aan alle veiligheidseisen te laten voldoet.

Maatregelen tijdens de renovatie

Er zijn maatregelen ingesteld om de veiligheid voor weggebruikers en de scheepvaart te waarborgen tijden de renovatie. Werkt de aannemer aan de keerschuif, dan wordt een deel van de vaarweg afgesloten, waardoor schepen door de sluis moeten varen. Dat kan enige hinder geven vanwege beperkingen in de breedte. Voor het wegverkeer geldt een omleiding op momenten dat de brug gestremd is.

Hoogwaterbescherming blijft in functie

Het complex Prinses Marijkesluis fungeert als waterkering, die altijd inzetbaar moet blijven bij hoogwater. Daar is de renovatieplanning op afgestemd. De uitvoering vindt plaats in delen, en het hoogwaterseizoen blijft vrij van werk. Zo blijven de omliggende gebieden beschermd. De werkzaamheden zijn zo gepland dat de kering binnen drie dagen inzetbaar is wanneer in het laagwaterseizoen toch sprake is van hoogwater.

> Meer informatie op de projectpagina van Rijkswaterstaat