sluis Bredene
De sluis in Bredene | Foto Nenea Hartia | Wikimedia Commons

Een voormalig sluismeester moest zich deze week voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor het openen van een zestal sluizen. De sabotage aan de sluizen van Zeebrugge, Blankenberge, Jabbeke en Bredene op 19 juni 2022 werd tijdig opgemerkt door zijn dienstdoende opvolger, die door ingrijpen voorkwam dat bij vloed zou de hele polder twee meter onder water zou komen te staan. Volgens de aanklager zouden zonder zijn reddende ingreep ook de centra van Blankenberge, Wenduine, De Haan en Zuienkerke overstroomd zijn.

De huidige sluismeester van het waterschap de Nieuwe Polder van Blankenberge ontdekte op  de late avond van die 19e juni dat het waterpeil in de polder gevaarlijk laag was. Het was al snel duidelijk dat op zes plaatsen sluizen opengezet waren en de stroomgebieden leeggepompt werden.

Dader op het spoor

Onderzoek na de gebeurtenis wees al snel uit dat de dader een insider in het waterbeheer ter plaatse was. Tijdens de sabotage waren op de meeste plaatsen sleutels gebruikt. Bovendien werden wachtwoorden ingevoerd en kabels van het alarmsysteem losgetrokken.

Het sluismeesterschap bij de Nieuwe Polder van Blankenberge is een familiale aangelegenheid. De vader van de verdachte is veertig jaar sluismeester geweest en werd opgevolgd door zijn zoon, maar die nam in 2022 ontslag. Hij werd weer opgevolgd door zijn neef, die nu dus de sabotage ontdekte en ingreep. Direct na het ontslag van de verdachte probeerde de vader een plaats in het bestuur van de Nieuwe Polder te bemachtigen, maar die poging liep spaak. Hoewel het motief voor de sabotage niet bekend is, is wel duidelijk dat er een geschiedenis van conflict en frustratie speelt.

Met die achtergrond kwam de verdachte al snel in beeld als dader. Hij ontkent overigens, maar moest wel toegeven op de bewuste avond bij de sluizen in Blankenberge, Zeebrugge, Varsenare, Bredene en Jabbeke was geweest. Dat was op grond van camerabeelden en analyse van zijn telefoongegevens al vastgesteld.

Tenlastenlegging

De man moet zich verantwoorden voor onder andere hacking, namaken van sleutels, poging tot vernieling en binnendringing van de haven van Zeebrugge. Het waterschap eist ook een schadevergoeding van 60.000 euro.

Doordat het OM in zijn requisitoir verwees naar een processtuk waarover de advocaat van de verdachte niet beschikte is verdere behandeling van de zaak uitgesteld tot 19 september.