Corbulotunnel
De Corbulotunnel (foto: RijnlandRoute/Vincent Basler).

Op vrijdag 5 juli 2024 openen, na ruim zeven jaar bouwen, de slagbomen van de Corbulotunnel. Vanaf die dag kan er verkeer rijden over de nieuwe provinciale weg N434. Dit deel van de RijnlandRoute bestaat uit een circa 2,5 kilometer lange tunnel onder Voorschoten en een verdiepte ligging van ongeveer 1,4 kilometer ten westen van Leiden.

De N434 sluit met twee nieuwe knooppunten aan op de bestaande rijkswegen A4 en A44. Maar voordat het zover is, moet er nog wel enkele stappen worden gezet. Onlangs is het uitgebreide testprogramma in de tunnel gestart. Daarnaast moeten medewerkers van verschillende organisaties, zoals de verkeerscentrale in Rhoon, de brandweer, politie en ambulancedienst, worden opgeleid om na de openstelling de tunnel te kunnen beheren en om te kunnen handelen bij incidenten en calamiteiten. Daartoe volgen zij een uitgebreid trainings- en oefenprogramma. Ten slotte is er een openstellingsvergunning nodig. Om deze procedure soepel te laten verlopen is er de afgelopen maanden zeer regelmatig overleg gevoerd met de verschillende betrokken partijen.

Fietsen en lopen door de tunnel

Voorafgaand aan de openstelling voor het verkeer, krijgen geïnteresseerden nog de kans om een kijkje in de tunnel te nemen. Op 22 en 23 juni 2024 organiseert de provincie Zuid-Holland het tweedaagse RijnlandRoute Festival met muziek, cultuur en sport.

De RijnlandRoute

Met de opening van dit deel van de RijnlandRoute zijn straks twee van de drie projecten open voor het verkeer. De N206 ir. G. Tjalmaweg is open sinds het voorjaar van 2023. Voor het derde deel, de Europaweg, loopt op dit moment de aanbestedingsprocedure.