RijnlandRoute: Laatste liggers nieuwe Torenvlietbrug gelegd

nieuwe Torenvlietbrug - foto inhijsen van de laatste brugleggers
Fotografie: Vincent Basler

Een mijlpaal in het werk aan de nieuwe Torenvlietbrug in de RijnlandRoute: op 26 februari is het laatste veld met 11 liggers van de brug gelegd, boven de Oude Rijn. De laatste van de – in totaal 88 – betonnen liggers werden door een 700 ton zware kraan ingehesen, vanaf het reeds gelegde veld aan de zijde van Oegstgeest.

Algemeen directeur van Boskalis, Peter van der Linde: “Door de beperkte ruimte is het plaatsen van de liggers een uitdagende puzzel. Een kraan plaatsen op een pas gelegd brugdek doen we niet vaak. Wij zijn er trots op dat het goed gelukt is.”

Afbouwen Torenvlietbrug

Nu alle liggers op hun plek liggen, kan de nieuwe Torenvlietbrug worden afgebouwd en geasfalteerd. Volgens planning rijdt het verkeer in beide richtingen in de herfst over de nieuwe brug. Daarna wordt de huidige brug aangepakt. Deze ondergaat groot onderhoud en een metamorfose, zodat de huidige brug dezelfde uitstraling krijgt als de nieuwe brug. Naar verwachting zijn in het voorjaar van 2023 beide bruggen klaar zodat het verkeer er overheen kan rijden.

88 liggers, verdeeld over 8 velden

Voor de hele nieuwe Torenvlietbrug, met een lengte van circa 210 meter, zijn in totaal 88 liggers gelegd, verdeeld over 8 velden. De liggers, met een gewicht tussen de 38 en 56 ton per stuk, zijn ongeveer anderhalve meter breed en variëren in lengte van 17 meter tot 27 meter.