Remco Bosma beëdigd als dijkgraaf HHNK

Remco Bosma - portretfoto
Foto: HHNK/Arnold van der Zee

Remco Bosma is beëdigd als nieuwe dijkgraaf voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

In zijn inauguratiespeech benadrukte Bosma het belang van waterschappen voor een laaggelegen land zoals Nederland. Refererend aan de herdenking van de Watersnood van 1953, eerder deze week, en de indringende documentaires op televisie, stelde Bosma dat “We nog niet klaar zijn, misschien wel nooit. De belangrijke rol van waterschappen bij het leefbaar houden van Nederland wordt steeds meer erkend.” Daarnaast sprak Bosma zijn waardering uit voor de manier waarop Hollands Noorderkwartier samenwerkt met gemeenten, inwoners, agrariërs en bedrijven.

Boegbeeld

De benoeming is voor zes jaar. Na de beëdiging richtte commissaris van de koning Van Dijk het woord tot Bosma: “De cirkel is rond. Je begon als jonge ambtenaar bij Uitwaterende Sluizen, en bent nu dijkgraaf van fusiewaterschap Hollands Noorderkwartier. Jouw stip op de horizon [de functie van dijkgraaf] werd een schot in de roos. Jij bent een nieuw boegbeeld voor dit hoogheemraadschap.”

Remco Bosma begon zijn carrière begin jaren ’90 als ingenieur waterbeheer bij Het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland, in 2003 opgegaan in het huidige hoogheemraadschap. De afgelopen vier jaar was hij burgemeester van de gemeente Bladel (NB). Eén van de eerste dossiers waarmee hij zich zal bezighouden zijn de waterschapsverkiezingen van 15 maart aanstaande.

Waterbeheer

Naast burgemeester was Bosma van 2019 tot met 2021 ook portefeuillehouder Economische Zaken voor Bladel. Hij studeerde Milieukunde aan de Hogeschool van West-Brabant en daarna Waterbeheer aan de Wageningen Universiteit. Naast zijn politieke loopbaan als statenlid van de provincie Flevoland en lid van de Tweede Kamer werkte hij in diverse functies bij het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat.