Dijkgraaf Luc Kohsiek legt functie neer

Met ingang van 1 januari 2023 stopt Luc Kohsiek als dijkgraaf van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Na zich 14 jaar “met hart en ziel te hebben ingezet” voor de publieke zaak, vindt Kohsiek dat nu de tijd is gekomen om te kiezen voor zijn gezin en gezondheid.

Dat is volgens hem geen makkelijke keuze geweest: “Er is nog zoveel te doen. Het waterschap heeft nog vele uitdagingen en opgaven en past zich aan de huidige uitdagingen aan. Denk maar eens aan de versnelling van de klimaatverandering en de energietransitie. We kunnen de weersextremen niet alleen opvangen, dat lukt alleen als we samenwerken met onze partners en inwoners. Elke werkdag is spannend, intensief, maar ook interessant en leuk. Ik geniet echt van dit werk.”

“Maar dit werk vraagt wel het nodige van mij”, vervolgt hij. “Ik wil genieten van mijn (klein)kinderen en prioriteit geven aan mijn gezondheid. Dat gaat niet meer samen met de werkzaamheden die ik als dijkgraaf heb. Het waterschap vraagt onverdeelde aandacht en ik moet nu steeds keuzes maken.”

Meerdere functies

Behalve als dijkgraaf van HHNK was Kohsiek ook op landelijk niveau actief. Zo was hij voorzitter van de STOWA en lid van de Raad van Toezicht van het KNMI. HHNK’s secretaris-directeur Martin Kuipers roemt Kohsieks bijdrage aan de beginselen van de Omgevingswet en noemt ook innovatieve ontwikkelingen zoals 3di (waarmee gevolgen overstromingen beter inzichtelijk zijn), waar Kohsiek aan de basis stond. “Met het vertrek van Luc verliest niet alleen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, maar ook de Nederlandse waterschapswereld een verbindend en menselijk bestuurder”, stelt Kuipers. Overigens verwacht hij niet dat Luc Kohsiek helemaal achter de spreekwoordelijke geraniums verdwijnt: “Hij heeft nog veel te veel te geven, al mag het allemaal wel een tandje lager.”