Gemeente Schagen verduurzaamt openbare verlichting

De gemeente Schagen laat ruim 11.000 armaturen van de openbare verlichting vervangen door moderne led-armaturen. Hiermee dalen de CO2-uitstoot, het energieverbruik en de energiekosten en is Schagen een stapje dichterbij een duurzame en energieneutrale gemeente.

Ziut, een bedrijfsonderdeel van SPIE, wordt de partij die de ruim 11.000 armaturen en 640 lichtmasten gaat vervangen. Daarnaast worden lichtberekeningen gemaakt, lichtmetingen gedaan en 11 schakelkasten vervangen. Bert Rijsdijk, business unit manager van SPIE: “Het komt niet vaak voor dat we zo’n groot aantal armaturen in één keer vervangen. SPIE draagt er graag aan bij om deze gemeente te verduurzamen.”

De kwaliteit van het huidige areaal, voornamelijk binnen de bebouwde kom, laat grote verschillen zien. Een groot aantal armaturen heeft de gebruikelijke levensduur overschreden, met veel storingen en uitval tot gevolg. Het komende jaar wordt de verouderde, niet-energiezuinige verlichting vervangen, waarna de openbare verlichting de verkeersveiligheid, sociale veiligheid en sfeer weer optimaal faciliteert. De gemeente beoogt met dit project tevens de kosten voor storingsherstel, CO2-uitstoot, energieverbruik en energiekosten te laten dalen.