Doosan gebruikt 5G voor ‘TeleOperation’ van bouwmachines op afstand

Het Doosan 5G TeleOperation Werkstation

Doosan is de eerste fabrikant die 5G-technologie gebruikt voor het op grote afstand bedienen van bouwmachines. Het bedrijf heeft daarvoor de term ‘TeleOperation’ in het leven geroepen. Tijdens een demonstratie op Bauma 2019 in München laat Doosan zien hoe teleoperation in de praktijk werkt. Vanaf een bedieningsstation op de Bauma-stand wordt een Doosan DX380LC-5 40-tons rupsgraafmachine op maar liefst 8500 km. afstand in Incheon (Zuid-Korea) bediend.

De toepassing is ontwikkeld in samenwerking met LG U+, het Zuid-Koreaanse telecommunicatie- en dataservicesbedrijf. De TeleOperation-demonstratie in de Doosan-stand is de eerste toepassing waarbij een machine met behulp van 5G telecommunicatietechnologie over zo’n grote afstand tussen locaties met een tijdverschil van acht uur wordt bediend.

Videostreaming

Voor een goede werking van TeleOperation is het essentieel om betrouwbare live video-streaming op het bedieningsstation te hebben, waarbij tijdvertraging in het systeem voor de bediener tot een minimum beperkt blijft. Met zijn uitstekende betrouwbaarheid en lage latency voorkomt het nieuwe 5G-netwerk deze problemen in de Doosan-toepassing. Het biedt tien keer meer bandbreedte en een 10 maal lagere latency dan het 4G-netwerk.

Speciale kenmerken van het systeem zijn een videotransmissiemodule met lage latency en snelle video-overdracht (met codering en decodering); een belangrijke factor bij het reduceren van de tijdvertraging. LG U+ heeft tevens nieuwe modules geïntroduceerd die beeldverwerking met lage latency leveren om de tijdvertraging nog verder te minimaliseren. Ook Doosan’s innovatieve elektrohydraulische technologie in de DX380LC-5 graafmachine speelt een belangrijke rol bij het creëren van effectieve bediening op afstand.

De DX380LC-5 graafmachine die op de Bauma op afstand wordt bediend is een standaardmachine, die zowel normaal manueel bediend kan worden als via TeleOperation. Doosan garandeert bij het werken op afstand ook compatibiliteit en een normale werking van alle aanbouwdelen en apparatuur van andere fabrikanten.

Oplossing bij gevaarlijke toepassingen

Het 5G TeleOperation-systeem wordt gedemonstreerd tijdens de hele Bauma 2019, maar er zijn elke dag ook vaste tijdstippen waarop bezoekers van de Doosan-stand de kans krijgen om het systeem zelf uit te proberen.

Omdat het LG U+ platform een 5G-verbinding biedt die 5 tot 10 keer sneller is dan de huidige 4G-systemen, heeft de bediener real-time controle over de graafmachine op afstand, waardoor hij met dezelfde nauwkeurigheid kan werken. Ook 3D-machinebegeleiding, real-time diagnostiek en een display met alle meetinstrumenten zijn beschikbaar op het TeleOperation-bedieningsstation.

Hoewel teleoperation gebruikt kan worden voor algemene grondverzettoepassingen is het nieuwe TeleOperation-systeem ideaal voor het bedienen van graafmachines in gevaarlijke toepassingen zoals industriële afvalverwerking met gevaarlijke, giftige of radioactieve stoffen. Het systeem is ook handig voor werkzaamheden op afvalbergen met instortingsgevaar of in gebieden waar landmijnen en andere munitie liggen. De veiligheid kan nog verder worden verbeterd met behulp van de zonerings- en gebiedsbeperkingsfuncties die in het Doosan TeleOperation-systeem beschikbaar zijn.