Converge AI-based software voor berekening betonverharding toegepast

Converge heeft software gebouwd dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence of AI) om het verhardingsproces van beton te voorspellen. Daartoe is een enorme hoeveelheid aan technische data over betonverharding geanalyseerd. Het bedrijf ontwikkelde de eerste commerciële toepassing van een zelflerend systeem (machine learning) om de eigenschappen van beton in een lopend project te monitoren en te voorspellen. Dit ‘betonsterkte-voorspellingssysteem’ (strength prediction engine) is ontwikkeld in samenwerking met het Britse infrabedrijf BAM Nuttall, dankzij een in 2018 door Innovate UK toegekende subsidie. Het systeem is door BAM Nuttall succesvol toegepast op het project voor de uitbreiding van London City Airport.

Innovatiemanager Colin Evison van BAM Nuttall: “Deze ontwikkeling in de bouwtechnologie is een doorbraak. Het Converge voorspellingssysteem geeft ons inzicht in materiaaleigenschappen, die wij niet voor mogelijk hielden. We zijn verheugd om als partner van Converge voor de bouwsector deze bijzondere nieuwe technologie te introduceren.”

Inefficiëncy
Converge levert al vijf jaar real-time data die bouwbedrijven in staat stellen de efficiency op bouwplaatsen te verbeteren en de stortcycli van beton te verkorten. Toch bleek uit gebruikersonderzoek dat vervolghandelingen vaak pas uren later plaatsvinden dan het moment waarop het beton voldoende is uitgehard.
Sam Ellenby, productmanager bij Converge, zegt: “Onze gebruikers waren gewend om te wachten tot het beton de vereiste sterkte had bereikt, alvorens zij de volgende werkzaamheden konden inplannen. Dit betekende vaak dat de betonploegen voor het ontkisten of voorspannen van de betonconstructies, dan elders op de bouwplaats aan de slag zijn. Daarom werden de noodzakelijke werkzaamheden vaak vertraagd.”
Het zijn steeds kleine vertragingen, maar door het grote aantal (honderden stortcycli) gaat het in een project van enige omvang om een tijdverlies van enkele weken. Wanneer betonverwerking zich op het kritieke pad bevindt, bedragen de kosten van deze vertragingen sectorbreed miljoenen euro’s per jaar.

Strakker plannen
Deze inefficiëntie is op te lossen met het geavanceerde AI-betonsterkte-voorspellingssysteem, dat Converge ontwikkelde met subsidie van Innovate UK. Binnen enkele uren nadat het beton is gestort, kan Converge – enkele dagen van tevoren – de tijd voorspellen dat de eindsterkte zal worden bereikt, met een maximale afwijking van vijf procent. Het betonsterkte-voorspellingssysteem koppelt lokale weersinformatie, een database met historische beton-uithardingsgegevens en de realtime-metingen van het Converge-betonmonitoringsplatform.
Het resultaat van dit voorspellende vermogen is dat teams exact kunnen plannen wanneer werkzaamheden nodig zijn. Door de verhoogde productiviteit blijven projecten op schema en kunnen grote besparingen worden gerealiseerd.
Converge en BAM Nuttall zijn enthousiast over de resultaten op London City Airport en bestuderen mogelijkheden om deze technologie in te zetten op andere projecten in uitvoering.