Analyse gevoelservaringen van de belevingsvlucht. Tijdens de passage, slaat de beleving om van ´kalm´ naar ´chaotisch´

MoSART geluidsbelevingen: rood = chaotisch, groen = kalm, geel = levendig, blauw = saai

Nijbroek piekte woensdag 30 mei jl. tijdens de belevingsvlucht van Luchthaven Lelystad. Sensornet.nl mat er in samenwerking met de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) een geluidsvolume van 59,4 dB(A). Dat was het hoogste van alle 19 meetplaatsen die Geluidsnet Lelystad inmiddels telt.

Tegelijkertijd gaven benieuwde burgers vanaf 200 mobiele apparaten 515 maal hun beleving van het vlieggeluid weer. Dat kon met de MoSART-app van SoundAppraisal. Tijdens de passage, sloeg de gemeten gevoelservaring om van ‘kalm’ naar ‘chaotisch’.

Meten en Beleven
Geluid is ingewikkelde materie waar Sensornet deskundig in is. Partner SoundAppraisal is expert in de beleving van geluid. Burgerrapportages bestreken een uitgebreid gebied, met nadruk op de stille Veluwe.

Psychologie
Uit analyse van de MoSART-data kwam naar voren dat het horen van het passage-effect van één enkel vliegtuig al groot en duidelijk is: het gaf in een kalme omgeving, een chaotische beleving. Bij frequente passage, zal de kalme omgeving, waarschijnlijk omslaan in een chaotische omgeving.

De vliegtuigpassage veranderde een plezierige en rustige (=´kalme´) omgeving, tijdelijk in een onplezierige en drukke (=´chaotische´) omgeving

Een incidentele verandering, wordt dan een structureel andere leefomgeving. Structurele, grote geluidsoverlast is schadelijk voor de gezondheid en de kwaliteit van leven.

Inzichten en beleid
De relatie tussen geluid, volume en hinder is ingewikkeld en nog onvoldoende begrepen om beleid op te baseren. Sensornet.nl en SoundAppraisal bundelen daarom hun expertise op het gebied van geluid en beleving. Deze zal de inzichten opleveren die nodig zijn om de optimale beslissingen te nemen in de relatie tussen geluid, omgeving, bewoner en overheid.