Chris Verstegen nieuwe programmamanager ERTMS bij ProRail

Op 20 maart is Chris Verstegen gestart als programmamanager bij het regieteam Implementatie ERTMS ProRail (IEP). Hij is de opvolger van Michiel Vijverberg, die op 1 juni 2022 is begonnen bij RET. In de tussenliggende periode hebben Willem de Goeij, Maarten Louwerse en Thijs Verhulst de honneurs op interim basis waargenomen.

Verstegen heeft zich binnen ProRail vanuit verschillende invalshoeken met de toekomst van het spoor bezig gehouden. Als programmadirecteur Samenspel, programmadirecteur Positionering (ZBO), Hoofd Innovatie en Manager Strategie. Zijn laatste opdracht was de implementatie van Samenspel en TWAS (Toekomstbestendig werken aan het Spoor) in de staande organisatie van ProRail.

ProRail-cfo Mirjam van Velthuizen-Lormans, die de invoering van ERTMS binnen de Raad van Bestuur in portefeuille heeft: “Chris heeft binnen ProRail eerder laten zien dat hij goed is met complexe vraagstukken. ERTMS is één van de zeven strategische prioriteiten in onze nieuwe strategie ‘Spoor naar Morgen’. Chris is in staat om dit goed te verbinden met alle onderdelen van ProRail. Ik ben enorm blij dat hij deze handschoen oppakt en verheug me op onze samenwerking.”

ERTMS gaat over de noodzakelijke vervanging van het treinbeveiligingssysteem ATB: van analoog naar digitaal. Het systeem wordt gebouwd in treinen én in de infrastructuur. In 2030 moet ruim een derde van het Nederlandse spoornetwerk omgebouwd zijn en daarna volgt de uitrol over de rest van het netwerk. Het eerste baanvak (Harlingen haven – Leeuwarden) is gepland om eind 2026 in dienst te gaan. Dit jaar krijgen twee bestaande ERTMS-baanvakken al een upgrade, zodat machinisten de komende jaren ervaring op kunnen doen.

Chris Verstegen: “Ik heb hier enorm veel zin. ERTMS is een drijver van vernieuwing op allerlei vlakken en gaat het werk van ons allemaal raken. Ik zie er naar uit om met het team alle onderdelen van ProRail te ondersteunen in deze verandering. En wat mij daarin persoonlijk drijft is échte samenwerking creëren, met oog voor elkaar als mens en respect voor elkaars rol en dilemma’s.”