Binnendeur Noordersluis IJmuiden vervangen

Noordersluis - foto van de binnendeur op transport
De binnendeur van de Noordersluis in IJmuiden op transport | Foto Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft de binnendeur van de Noordersluis in IJmuiden vervangen. Om de bijna 100 jaar oude sluis in topconditie te houden krijgt de sluis eens in de vier jaar een nieuwe sluisdeur. Tijdens de werkzaamheden in de week van 12 september gebruikte de scheepvaart de naastgelegen Zeesluis IJmuiden.

De binnendeur is de deur aan de kant van het Noordzeekanaal. De deur is 53,5 x 20,4 x 7,3 m groot en weegt 1200 ton. In de afgelopen maanden is de deur gecontroleerd op gebreken en schoongemaakt om hem te kunnen plaatsen.
Naast de vernieuwing van de binnendeur zijn ook de rolwagens opgeknapt. Die zorgen ervoor dat de sluis over de bodem van het kanaal rolt. De wielstellen en wielen zijn gedemonteerd, ingemeten en gecontroleerd. Afgekeurde materialen zijn vernieuwd, evenals de lagers.

Noordersluis

De Noordersluis dateert van 1930. Het kunstwerk heeft een lengte van vierhonderd meter, een breedte van vijftig meter en een diepte van vijftien meter. De sluisdeur staat los op twee rolwagens die over rails op de bodem van de sluis lopen. De deur beweegt door een op water aangedreven lierwerk met een trekkracht van normaal 300 kilonewton (kN) en onder extreme omstandigheden 900 kN. In 2021 verving Rijkswaterstaat buitendeur (de deur aan de Noordzeekant).