Zuidasdok: eerste dakdeel reizigerstunnel dwars door A10 Zuid en het spoor

Voorbereiding voor plaatsen dakdeel Brittenpassage - Foto: ProRail

ProRail schuift van vrijdag 1 tot en met zondag 3 november het eerste dakdeel van een nieuwe reizigerstunnel in op Amsterdam Zuid, dwars door de ringweg A10 Zuid en het spoor.

Nieuwe reizigerstunnel
De weekendwerkzaamheden zijn nodig voor de uitbreiding van station Amsterdam Zuid. Deze uitbreiding is onderdeel van het project Zuidasdok. Hierin werkt ProRail samen met Rijkswaterstaat en de gemeente Amsterdam.
Van 1 tot en met 3 november wordt het gigantische dakdeel van een nieuwe reizigerstunnel ingeschoven. Hiervoor worden het treinspoor en het wegdek van de ringweg A10 verwijderd en daarna weer hersteld. Het inschuiven van het betonnen dek is een cruciale stap in de capaciteitsuitbreiding van het drukke station Amsterdam Zuid.
Hoewel het project Zuidasdok kampt met vertraging gaan de opdrachtgevers (het Rijk, gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland) onverminderd door met de vernieuwing van Amsterdam Zuid.

Live meekijken
Publiek kan het inschuiven van het spoordek live meemaken. In de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 november richt ProRail op een perron een kijkplek in. Vanaf daar is te zien hoe 3 miljoen kilo beton – over een afstand van 75 meter – op zijn plek wordt geschoven. Eindhalte: onder de treinsporen 2 en 3.  Meer informatie hierover staat op de website Zuidas.nl.

Verkeershinder
Trein- en wegverkeer rond Amsterdam-Zuid zal tussen 1 en 3 november hinder ondervinden van de werkzaamheden. ProRail adviseert reizigers zich goed te informeren via de NS Reisplanner en de site Zuidas.nl.