Winnaar Doe&Durf Competitie 2022 bekend

De Ingenieuze Stad: Reageren op de toekomstige leefomgeving Ingenieurs zijn ontwerpers van perspectief. Zij bedenken oplossingen voor talloze maatschappelijke vraagstukken. Om alle doelen zoals duurzaamheid, voldoende woningen e.d. op tijd te behalen is versnelling nodig. Dat vraagt om keuzes en slimme oplossingen. Maar hoe maak je de juiste keuzes en welke slimme oplossingen? We hebben geen glazen bol om de toekomst te voorspellen. Wel kunnen we bestaande systemen en denkwijzen proberen te doorbreken. Niet alleen techniek, maar ook gedrag van mensen, hoe zij reageren op naderende veranderingen, speelt hierbij een belangrijke rol, zowel in positieve als negatieve zin. Bezoek het congres en denk mee over onze gezamenlijke reactie op de uitdagingen voor de toekomstige leefomgeving! Wij organiseren ons congres op de dag waarop Koninklijke NLingenieurs precies 105 jaar bestaat. Een feestelijkere datum voor het congres kunnen we niet bedenken. Koop je tickets en neem deel aan het gesprek! | Foto © Charles Batenburg

Team Sweco wint vakprijs én publieksprijs

Tijdens congres De Ingenieuze Stad van Koninklijke NLingenieurs op 3 november is de winnaar van de Doe&Durf Competitie bekendgemaakt. Sweco won met hun idee Boerenwaterstof de vakprijs én ging er met 39% van de stemmen ook vandoor met de publieksprijs. Doe&Durf is een initiatief van JongNLingenieurs, de jongerenvereniging van Koninklijke NLingenieurs. JongNL maakte tevens van de gelegenheid gebruik om op het podium een Manifest te overhandigen aan de directeur van NLingenieurs en aan vier CEO’s van advies- en ingenieursbureaus om hen op te roepen in actie te komen voor een leefbare toekomst.

De vakjury van de Doe&Durf Competitie bestond uit Guido Dekker – oud-voorzitter van JongNLingenieurs, Juliëtte Mohomed – Duurzaamheidsadviseur bij het ingenieursbureau van gemeente Amsterdam en Wim Leendertste – Bijzonder Hoogleraar Management in Infrastructuurontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen. Juryvoorzitter Guido over de competitie: “Het team dat ons het meest heeft verrast, presenteerde een heel concreet uitgewerkt idee. Meerdere transities worden integraal benaderd en ze stimuleren elkaar. Daardoor worden belangrijke partijen bijeen gebracht en wordt er tegelijkertijd gewerkt aan het doorbreken van uitdagingen die vandaag de dag urgenter zijn dan ooit.”

Energietransitie centrale thema van 2022

De transitie naar alternatieve methodes voor het opwekken en gebruik van energie heeft impact op verschillende ketens in ons werk en in de huiselijke omgeving. De centrale vraag die dit jaar centraal stond was: Welke schakel binnen de energietransitie kan jij verbeteren? De teams van jonge ingenieurs werden uitgedaagd na te denken over het verbeteren van een bestaande keten, het beter inpassen van nieuwe ketens of met een revolutionair idee te komen dat een keten overstijgt. Het winnende team bedacht het idee om met behulp van plasmalysetechnologie mest om te zetten naar waterstof waarmee niet alleen een 60% rendementsverbetering behaald wordt, maar ook broeikasgassen zoals CO2, methaan en stikstof wordt afgevangen. Deze omzetting zal gebeuren tijdens energiepiekmomenten lokaal bij het tankstation, zodat de voetafdruk van boerenwaterstof nog kleiner wordt door vervoer te elimineren.

In totaal hebben zeven teams meegedaan aan de Doe&Durf Competitie. Vijf finalisten presenteerden hun ideeën in Pakhuis de Zwijger aan de vakjury: Antea Group met MSR+, HermanDeGroot met Heat Xchange, Movares met Toekomsttrafo’s, Oosterhoff met The energy Patch en Sweco met Boerenwaterstof. Bekijk hier alle inzendingen.

Doe&Durf Competitie

Met deze competitie wil JongNlingenieurs laten zien dat jonge ingenieurs in staat zijn om creatieve en innovatieve oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen van vandaag. De deelnemende teams worden begeleid van pitch tot product door middel van twee workshops voorafgaand aan de finale. De winnaar van de vakjuryprijs heeft een cheque van € 1.000,- in ontvangst genomen.