Volledig Circulair asfalt op dag van de duurzaamheid

Foto: BEELD14 – René van der Waal

STRUKTON CIVIEL LEGT ‘GROEN’ ASFALT OP ORANJESINGEL IN BREDA  

Op woensdag 10 oktober 2018 bracht Rasenberg Infra, onderdeel van Strukton Civiel, asfalt aan in Breda dat voor 97% is gemaakt uit hergebruikte grondstoffen: Greenfalt. Het asfaltmengsel is een duurzame innovatie. Nieuw is de combinatie van hergebruikt asfalt en gerecycled ballastmateriaal uit spoorwegen in alle asfaltlagen: de onderlaag, tussenlaag en deklaag. Het duurzame asfaltmengsel bestaat niet alleen uit hergebruikte materialen, maar is bovendien geluidsreducerend. Daarmee is het ‘stil asfalt’; een belangrijk kenmerk voor de toepassing in Breda.

Gemeente Breda gaf opdracht voor de toepassing van het gerecyclede ‘groene’ asfalt op de Oranjesingel. De opdracht is een nauwe samenwerking tussen de gemeente en aannemer. Greetje Bos, wethouder openbare ruimte en energie: “Ik ben trots op deze mooie pilot. De eerste in Breda met een volledige constructie van duurzaam én stil asfalt. Leefbaarheid is ook een belangrijk aspect bij duurzaamheid. Want ik geloof erin dat als het welzijn van mensen verbetert, het geheel beter wordt. De komende acht jaar gaan we deze geluidsreducerende deklaag in elk geval samen monitoren.”

Innoveren in samenwerking met de markt
In dit project bestaan alle lagen van de weg uit asfalt dat voor 97% is gemaakt uit circulaire grondstoffen, waaronder een geluidsreducerende deklaag. Jan van de Riet, directeur van Rasenberg Infra: “Bij onze opdrachtgevers merken we dat duurzaamheid, circulariteit en geluidsreductie thema’s zijn die leven. Wij bewegen mee met die ontwikkelingen in de markt. Hergebruik van grondstoffen in asfalt is in de basis niet nieuw. De samenstelling blijft steeds in ontwikkeling om aan de vragen van onze opdrachtgevers te voldoen. We zien dat de vraag om geluidsreductie van asfalt steeds belangrijker wordt. In opdracht van de provincie Noord-Brabant hebben we proefvakken aangelegd met een Greenfalt geluidsreducerende deklaag. Uit die proefvakken blijkt dat Greenfalt de verwachtingen op het gebied van geluidsreductie en andere kwaliteitseisen waarmaakt. Greenfalt is een duurzame uitbreiding op ons assortiment, waarmee onze klanten als overheden, maar ook private partijen, hun duurzaamheidsdoelstellingen kunnen behalen.”

Productie en certificering
Greenfalt wordt geproduceerd in de eigen asfaltcentrales van Strukton Civiel, waaronder de asfaltmolen in Breda. Voor dit asfalt is geen winning van nieuwe natuurlijke grondstoffen nodig, wat een CO2-reductie oplevert ten opzichte van traditioneel asfalt. Bovendien zorgt de toepassing ervoor dat oud asfalt of oud ballastgrind niet afgevoerd worden als afvalstoffen, maar een nieuw leven krijgen als hoogwaardige grondstof. De eerste projecten met Greenfalt geven belangrijke resultaten om het duurzame asfalt breder toe te passen. Tegelijk met de monitoring van de praktijkvoorbeelden in de proefvakken wordt gewerkt aan de certificering om de waarde van deze innovatie te bevestigen.

Duurzame infrastructuuroplossingen van Strukton Civiel
Strukton Civiel verbetert de mobiliteit in Nederland met slimme duurzame infrastructuuroplossingen. Het innovatieplatform van Strukton Civiel is de kapstok voor technische, duurzame en vooral marktgerichte ontwikkelingen. Een van de pijlers van dit innovatieplatform is circulariteit, waar Greenfalt een voorbeeld van is.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Greenfalt op www.struktonciviel.nl/greenfalt.

Over Rasenberg Infra en Strukton Civiel
Rasenberg Infra is onderdeel van Strukton Civiel. Strukton Civiel ontwerpt, realiseert, beheert en onderhoudt infrastructurele projecten, met als doel bij te dragen aan een veilige en betrouwbare wegeninfrastructuur. Per 1 januari 2019 heet Rasenberg Infra Strukton Civiel regio Zuid. Meer informatie over de aankomende naamsverandering leest u op www.samenstruktonciviel.nl