Vissen deurbel
De monumentale Weerdsluis in Utrecht is in een groot deel van het jaar een onneembaar obstakel voor de vissen (foto: Japiot/CC).

Een ‘visdeurbel’ bij de Weerdsluis in Utrecht moet voorkomen dat vissen weken of zelfs maanden voor een dichte sluis moeten wachten. Er is wel menselijke hulp nodig, want de vissen kunnen uiteraard niet zelf op een knopje drukken. Geïnteresseerden die via een onderwatercamera zien dat een ‘vissenfile’ ontstaat voor de sluis, kunnen de sluiswachter alarmeren.

De deurbel is een idee van twee Utrechtse stadsecologen, Anne Nijs en Mark van Heukelum, en is opgepikt door de gemeente Utrecht en twee waterschappen: Stichtse Rijnlanden en Amstel, Gooi en Vecht. Er zwemmen jaarlijks nogal wat vissen door de Utrechtse grachten, maar die hebben te maken met forse obstakels. Om bijvoorbeeld vanaf de Vecht bij de Oudegracht te komen, moeten de vissen eerst de monumentale Weerdsluis passeren, maar die is elk jaar maandenlang gesloten. Pas als in april de pleziervaart begint, zit deze sluis weer in het takenpakket van de sluiswachter. Volgens de ecologen zijn veel vissen dan allang op weg voor hun paaitrek. Als ze voor de gesloten sluisdeuren blijven rondzwemmen, kunnen ze al snel een prooi worden voor bijvoorbeeld reigers of aalscholvers.

Website
Op de website visdeurbel.nl zijn de live beelden van een onderwatercamera bij de sluis te zien. Bezoekers van de site die meerdere vissen zien zwemmen, kunnen op de visdeurbel klikken. De sluiswachter krijgt dan een seintje en kan, als er veel vissen zijn, de sluis openen. Zo helpen de bezoekers van de website de vissen de gracht door. Op de website staat ook een video waarin het systeem duidelijk wordt uitgelegd.

Meer berichten over voorzieningen voor (trek)vissen vindt u hier.