Treinverkeer rond Den Haag hersteld na ontsporing

Foto: ProRail

Het treinverkeer tussen station Den Haag Centraal en Den Haag Ypenburg, dat op 2 januari ontregeld raakte door een ontsporing, is weer hersteld. De ontsporing van een NS-treinstel rond het middaguur op 2 januari  legde de treinenloop voor meerdere dagen lam. In de vroege vrijdagochtenduren is de trein afgevoerd. Aannemer BAM heeft de herstelwerkzaamheden aan het zwaar beschadigde spoor afgerond.

Eerste onderzoeksresultaten over oorzaak
ProRail, NS, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de OVV doen onderzoek naar hoe de trein heeft kunnen ontsporen. ProRail heeft voorlopige onderzoeksresultaten met partijen binnen de spoorsector gedeeld om eventuele soortgelijke incidenten direct te voorkomen. Bij het incident zijn gelukkig geen gewonden gevallen. De reizigers zijn in de middag per trein geëvacueerd om hun reis te kunnen vervolgen.
De eerste onderzoeksresultaten wijzen erop dat twee wielen van de trein defect zijn geraakt. Door deze defecte wielen is een treinstel van het spoor geraakt. “Zo’n ernstige beschadiging van de wielen is zeldzaam en het is essentieel te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren”, zo meldt NS op haar eigen website.

Schade aan het spoor
ProRail stelde na berging van het treinstel vast dat de schade aan het spoor groot en complex was: de trein had over tientallen meters het spoor en spoordelen beschadigd. De trein raakte tijdens de ontsporing drie wissels die alle drie beschadigd raakten. Ook moesten negentien technische lassen (ES lassen) opnieuw aangebracht worden. Dat is tijdrovend en omvangrijk werk, waar veel inzet van specialistische spoorwerkers en machinerie voor nodig is. Aannemer BAM is tot zondag bezig geweest om het spoor weer berijdbaar te krijgen.