Testsluiting Europoortkering te volgen via YouTube

Maeslantkering | Foto: beeldbank Rijkswaterstaat

Eenmaal per jaar, voor aanvang van het stormseizoen, test Rijkswaterstaat de sluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genoemd. Deze zogenoemde functioneringssluiting vindt plaats op zondag 20 september 2020. De sluiting is ’s ochtends vroeg; ’s middags openen de keringen weer.

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland en de Hartelkering in het Hartelkanaal bij Spijkenisse beschermen samen Rotterdam en het Zuid-Hollandse achterland tegen een eventuele vloedgolf. Aangelegd tussen 1991 en 1997 vormen ze het sluitstuk van de Deltawerken. De beide keringen worden beheerd door Rijkswaterstaat en sluiten in principe tegelijk, bij een dreigende waterstand van 3 meter boven NAP bij Rotterdam en 2,9 meter boven NAP bij Dordrecht.

‘Stormseizoenklaar’
Na het grote onderhoud in de zomermaanden test Rijkswaterstaat de keringen altijd vóór de start van het stormseizoen, dat loopt van 1 oktober tot en met 15 april. De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen.

Rechtstreeks streaming
Normaal gesproken is de jaarlijkse functioneringssluiting van de Maeslantkering een groot publieksevenement, maar vanwege de coronamaatregelen is dat dit jaar helaas niet mogelijk. Om die reden zendt Rijkswaterstaat de opening rechtstreeks uit via haar YouTube-kanaal, vanaf 16:30 uur. Deze beelden omvatten onder andere rechtstreekse dronebeelden van de opening van de Maeslantkering.

Lees over het onderhoud van de keringen
In OTAR #4-5 vindt u een interessant artikel over het Meerjaren Onderhoudsplan Strormvloedkeringen (MOS): ‘Intensief onderhoud stormvloedkeringen voor dat ene moment’.