Sweco Design Challenge 2022 van start

Sweco Design Challenge
Strijp-S, Eindhoven

Voor het tweede achtereenvolgende jaar organiseert Sweco, Europa’s grootste architecten- en ingenieursadviesbureau, de Sweco Design Challenge met Dutch Design Foundation. In aanloop naar Dutch Design Week 2022 daagt Sweco ontwerpers uit te werken aan grensverleggende toepassingen voor de zelfvoorzienende stad van de toekomst over vijf jaar. De inschrijving van de challenge is geopend en loopt tot 7 juni 2022. Een expertpanel kiest hieruit drie ontwerpers. Zij gaan aan de slag met de ontwerpvraag, hebben toegang tot de kennis en het netwerk van Sweco en krijgen een podium tijdens Dutch Design Week 2022 in Eindhoven.

Om tot noodzakelijke veranderingen te komen om de wereld leefbaar te houden, zijn nieuwe invalshoeken en samenwerkingen nodig. Klimaat, voedsel en energie vragen om nieuwe ideeën zodat steden bereikbaar, vitaal en gezond blijven. Een transitie waar ingenieurs zich over buigen en bij nodig zijn. De combinatie van techniek en ontwerp komt tot nieuwe inzichten en belangrijke oplossingsrichtingen. Daarom organiseert Sweco ook dit jaar de design challenge. Samen zoeken deze twee uitersten de grenzen van de technische mogelijkheden op, en komen tot echte innovaties en nieuwe standaarden.

Meer info en inschrijving via: www.sweco.nl/actueel/evenementen/sweco-design-challenge-2022

De zelfvoorzienende stad van de toekomst

Het thema van de Sweco Design Challenge is ‘totaal lokaal’. Wat als onze steden volledig zelfvoorzienend zouden zijn? Hoe gaat onze gebouwde omgeving eruit zien? Wat kunnen we voor nieuwe diensten en typen gebouwen verwachten? Sweco daagt ontwerpers uit om toepassingen te ontwerpen die een waardevolle bijdrage leveren op het gebied van energie, voedsel of water.

Techniek en creatie doorbreken bestaande patronen

De challenge begint met een Sweco masterclass op 21 juni 2022 voor de drie geselecteerde ontwerpers. Vervolgens gaan zij aan de slag met het uitwerken van hun concepten. Zij krijgen de beschikking tot een Sweco projectpartner met technische kennis en inzicht in mogelijkheden, om gedurende dit traject ideeën te toetsen. Ook is het expert panel betrokken, bestaande uit een aantal externe professionals met verschillende achtergronden in ruimtelijke ontwikkeling, design, media en het bedrijfsleven.

Sweco Design Challenge 2021: Shadow Spaces

In de 2021 editie werd Shadow Spaces van Studio 1:1 ‘Design in Residence’, en is in samenwerking met Sweco in 2022 verder uitgewerkt. Dit concept benut het potentieel in de publieke ruimte: de ongebruikte ruimte onder viaducten. Dit idee gaat uit van dat wat er al is, zonder dat er iets nieuws voor hoeft te komen. De eerste offerte om dit concept daadwerkelijk te realiseren ligt klaar. Met als resultaat: een doorbraak voor een verouderde denkwijze, een grote stap richting een nieuwe toekomstbestendige standaard voor projecten in de praktijk.