Magazine artikel: ‘Structural health monitoring’ voor de optimalisering van onderhoud en veiligheid

Keest Troost, HBK

‘Structural health monitoring’ van infrastructuurobjecten zoals spoorlijnen, tunnels, sluizen en bruggen wordt steeds belangrijker. Zeker nu veel objecten die in de jaren vijftig en zestig gebouwd werden tekenen van slijtage en mankementen vertonen. Structurele monitoring levert waardevolle informatie op over de belasting en de status van civieltechnische kunstwerken, zodat het onderhoud daarop afgestemd kan worden. HBK heeft een integrale oplossing voor structural health monitoring ontwikkeld, die bestaat uit sensoren, dataacquisitie-apparatuur en software voor de verwerking en visualisering van de meetdata.

In de afgelopen decennia groeide het aantal civieltechnische kunstwerken als bruggen en tunnels snel. Tegelijkertijd namen ook de belasting en de slijtage toe als gevolg van de snelle groei van het verkeer, het gebruik van zwaardere vrachtwagens, extremere  weersomstandigheden en milieuverontreiniging. De zwaardere belasting, maar ook materiaalmoeheid, slecht onderhoud, te lichte constructies en gebrekkige kwaliteitscontroles leidden tot schade aan veel bestaande kunstwerken, tot hinderlijke en langdurige wegafsluitingen en een hoger risico op calamiteiten.

Daarnaast worden steeds grotere en complexere objecten gebouwd waarvan de constructie grote uitdagingen met zich meebrengt. Er worden nieuwe materialen en bouwtechnologieën toegepast en ook de gebruikseisen van dergelijke objecten veranderen. De beoordeling van de eigenschappen en prestaties van nieuwe bouwwerken in de praktijk is noodzakelijk om nieuwe ontwerpen en constructies te valideren en de veiligheid op lange termijn te kunnen garanderen.

Lees hier het gehele artikel uit de afgelopen editie van het OTAR magazine

Lees hier meer infra nieuws op de OTAR website.