Rioned & Van der Velden introduceren elektrische rioolreiniging

De start van de testfase: de pomp uit 1969 is samengebracht met de allernieuwste techniek. Uiteraard vierde Wal van der Velden (90) het moment mee.

Rioned en Van der Velden rioleringsbeheer werken nauw samen om het prototype van de elektrische Vito-bus met elektrische rioolreinigingsmachine te testen en klaar voor de markt te maken. Het is de eerste én enige elektrische bus met eCityJet ter wereld.

Het is precies 50 jaar nadat Wal van der Velden en Rior, de voorloper van Rioned, de eerste hogedrukpomp ontwikkelden en in gebruik namen. Met dezelfde innovatiekracht  werken zij nu samen aan de volledige elektrische configuratie van prototype naar productiefase. Van deze bus, de elektrische Vito met elektrische CityJet, is er maar één op de wereld. ‘’Wij zijn trots op deze ontwikkelingen en verheugd dat wij samen met Rioned in de voetsporen van mijn opa mogen treden. Ik verwacht dat deze innovatie gaat zorgen voor een kleine revolutie in de rioleringsbranche.’’, aldus Walter van der Velden Jonkers, Business Unit directeur bij Van der Velden rioleringsbeheer.

Testfase prototype
De van der Velden vestiging in Amsterdam gaat de komende weken het prototype testen en samen met Rioned door ontwikkelen. Jan Pieters, Managing Director bij Rioned, vertelt: ‘’Wij zijn trots dat Van der Velden onze elektrische eCityJet wil testen in het veld. Hun aanbevelingen helpen ons de machine verder te perfectioneren.”

Uitlaatgassen: nul
De markt voor rioolreiniging is volop in beweging. Nieuwe emissie-eisen hebben onlangs hun intrede gedaan. De Rioned eCityJet is helemaal klaar voor de toekomst. Zowel de rioolreinigingsmachine als ook de Mercedes eVito waarin deze machine is ingebouwd worden volledig elektrisch aangedreven. De uitstoot van uitlaatgassen is daarmee tot nul gereduceerd, wat de eCityJet bij uitstek geschikt maakt voor gebruik in binnensteden. Vandaar dat Van der Velden de machine test in Amsterdam, dat onlangs aankondigde de eerste emissievrije stad ter wereld te willen zijn in 2030. Ook uit het buitenland is er al veel interesse voor deze wereldprimeur van Rioned. Begin 2020 zullen er meer eCityJets uit productie komen en kunnen ook andere klanten en markten deze nieuwe, schone rioolreinigingsmachine in gebruik nemen.’’

Met de ondersteuning van de 17 werelddoelen laten Van der Velden rioleringsbeheer en Rioned zien dat met duurzame innovatie samen gewerkt wordt aan een schonere wereld.