asfalt
Foto: Rijkswaterstaat

De aanbestedingsprocedure voor groot onderhoud van delen van de A2 (tussen Oudenrijn en Everdingen) en de A12 (tussen aansluiting Nieuwerbrug en Oudenrijn) is de eerste binnen de ‘Koploperaanpak duurzame wegverharding’.

De Koploperaanpak moet investeringen in duurzame wegverhardingen voor bedrijven lonend maken. Daarom zorgt Rijkswaterstaat dat tot 2030 ieder jaar, in meerdere projecten, de duurzaamste alternatieven de ruimte krijgen. “Zo verdienen duurzame koplopers hun innovatie terug en leveren zij samen met ons een bijdrage aan de transitie naar een duurzame infrasector. Dit is het eerste project dat met deze insteek wordt aanbesteed”, aldus Rijkswaterstaat.

Werkzaamheden

De A2 richting ’s-Hertogenbosch, tussen knooppunt Oudenrijn en knooppunt Everdingen, en de A12 richting Utrecht, tussen aansluiting Nieuwerbrug (13) en knooppunt Oudenrijn, gaan in 2024 flink op de schop. De opdracht bestaat onder meer uit het vervangen van het asfalt door asfalt met een geluidreducerende laag, het vervangen van voegovergangen en het onderhouden van de Jan Blankenbrug (A2) en viaduct Strijkviertel (A12), in beide rijrichtingen. De werkzaamheden moeten volgens planning eind 2024 zijn afgerond.

Klimaatneutraal en circulair

“Als grootste wegbeheerder van Nederland nemen we onze verantwoordelijkheid bij het behalen van de klimaatdoelen”, stelt Rijkswaterstaat. De dienst stapt daarom over op duurzame wegverharding, ‘met de hoge kwaliteitsstandaard die we in Nederland gewend zijn’. Onderweg naar klimaatneutraal en circulair werken wil Rijkswaterstaat bij aanbestedingen de duurzaamheidslat voor asfalt steeds hoger leggen.

TenderNed

De aanbesteding is gepubliceerd op de aanbestedingswebsite TenderNed en verloopt via een Europese niet-openbare procedure. De toegepaste contractvorm is een Engineering & Construct-contract (E&C). Belangstellenden kunnen zich uiterlijk 24 februari 2023 aanmelden. De eerste inlichtingenbijeenkomst is gepland op 31 januari. Uiterlijk 2 juni moeten alle inschrijvingen binnen zijn, waarna eind augustus de gunning volgt.