Haringvlietbrug
Foto: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft de renovatie van de Haringvlietbrug definitief gegund aan een combinatie van Mobilis en Croonwolter&dros. De aanbesteding is in de markt gezet volgens een zogeheten portfolioaanpak. Dit houdt in dat de aannemer van de renovatie van de Haringvlietbrug bij goede prestatie ook de renovatie van een volgende brug, met een vergelijkbare opgave, mag uitvoeren.

De opdracht bestaat uit ontwerpwerkzaamheden en de uitvoering van de renovatie van de beweegbare delen van de Haringvlietbrug. Daarbij worden de brugklep, het aandrijf- en bewegingswerk, de voegovergangen, de betonnen constructies en alle technische systemen vervangen. De bediening van de brug wordt straks gedaan vanuit een gebouw bij de Volkeraksluizen. Hier wordt een gestandaardiseerd systeem voor bediening, besturing en bewaking (3B-bouwblokken) van bruggen geïnstalleerd.

Portfolioaanpak

Met de portfolioaanpak wil Rijkswaterstaat een langdurige verbinding met marktpartijen aangaan. De aanpak maakt het mogelijk over opdrachten heen leerervaringen op te doen. Zo ontstaat ook meer ruimte voor innovaties die tegelijkertijd in meerdere projecten kunnen worden toegepast. Ook wordt op deze wijze bespaard op aanbestedingstijd en kosten. Voor de aannemer van de renovatie van de Haringvlietbrug betekent het dat deze, bij een goede prestatie, ook de Merwedebrug in Papendrecht mag renoveren.

‘Solide planning’

Voor de renovatie van de klep en het aandrijf- en bewegingswerk moet de brug medio 2023 zo’n zeven tot acht weken dicht voor al het wegverkeer. “De combinatie Mobilis en Croonwolter&dros biedt een goed doordachte, solide planning”, zegt Rijkswaterstaat. “Samen met een goede prijs-kwaliteitverhouding is dit één van de belangrijkste redenen voor ons om het project te gunnen aan deze combinatie.”

Landelijke bruggen- en sluizenstandaard

De Haringvlietbrug ligt in de A29 en verbindt de Hoekse Waard met Goeree-Overflakkee via de Hellegatsdam en met het vasteland van Noord-Brabant via de brug over de Volkeraksluizen. De 1220 meter lange brug is in 1964 in gebruik genomen, heeft een vast deel van ongeveer een kilometer en een beweegbare klep en basculekelder. In 2023 bereikt het beweegbare deel het einde van zijn technische levensduur en wordt daarom gerenoveerd. Vorig jaar kwam de brug in het nieuws doordat de maximumsnelheid werd verlaagd vanwege problemen met de klemmen waarmee de aluminium rijplaten zijn bevestigd aan het beweegbare deel van de brug. Na 2025 volgt de renovatie van het vaste deel van de brug. Bij de renovatie wordt extra aandacht besteed aan systeemintegratie op basis van de landelijke bruggen- en sluizenstandaard. Zo voldoet de Haringvlietbrug na de renovatie aan de nieuwste normen voor standaardisatie en veiligheid en zal ze ook beschikken over een CE-markering.

Samenwerkingsverbanden

De combinatie Mobilis en Croonwolter&dros zet bij het uitvoeren van de werkzaamheden de afdeling Speciale Technieken in, plus het recent aangekochte TBI Infrabedrijf Struijk sloopwerken. Met Hollandia Infra en Machinefabriek Rusthoven is een partnerschap aangegaan voor het stalen val en de bewegingswerken. Mammoet is aangesloten als partner voor horizontaal en verticaal transport en Soltegro verzorgt de interface met de 3B-bouwblokken.