ProRail ERTMS
ERTMS (foto: ProRail).

Dankzij een ‘innovatiepartnerschap’ met twaalf bedrijven gaat spoorwegbeheerder ProRail de invoering van het treinbeveiligingssysteem ERTMS een extra boost geven. Het is het resultaat van het in juli 2020 geïntroduceerde ProRail ASAP: Aanbesteding Snellere AanPak ERTMS. ProRail vroeg bedrijven in het kader van ASAP slimme ideeën in te dienen om de invoering van ERTMS te versnellen.

Driekwart jaar na de startbijeenkomst van ASAP heeft ProRail twaalf bedrijven geselecteerd die als innovatiepartner van ProRail een businesscase gaan uitwerken. In juli is het volgende beslismoment, als de partners hun ideeën pitchen voor de beoordelaars van ProRail. Als de businesscase is geaccepteerd, volgen een testfase en een commerciële fase. Hierin bekijkt ProRail welke innovaties in aanmerking komen om daadwerkelijk in te zetten.

Van analoog naar digitaal
ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System, de Europese standaard voor treinbeveiliging. Het systeem wordt gebouwd in treinen én in de infrastructuur van het spoor. Daarmee maakt de spoorsector de stap van een analoog naar een digitaal spoor. Het maakt grensoverschrijdend treinverkeer veel makkelijker. Over tien jaar moet ERTMS op de drukst bereden stukken spoor in Nederland zijn gebouwd, daarna volgt de rest van Nederland. ProRail noemt het “onze grootste klus ooit”.

Innovatiepartners
De twaalf bedrijven waarmee ProRail een innovatiepartnerschap aangaat, zijn: Allinq Group, BAM Infra Rail, Delta Pi, GeoNext, Heijmans Infra, Movares, Pilz, Rail Connected, Strukton Rail, Tizzin, VolkerRail en VRS Railway Industry. Behalve de namen van de innovatiepartners wil ProRail op dit moment weinig meer bekend maken, aangezien de businesscases nog moeten worden uitgewerkt. Maar de spoorbeheerder wil wel verklappen dat “het gaat om een bonte verzameling ideeën. Van robotisering tot slimme behuizingen”.

Kennisalliantie
De innovatiepartnerschappen zijn niet het enige samenwerkingsverband met de markt dat ProRail helpt bij de implementatie van ERTMS. In januari van dit jaar gaf de spoorbeheerder al het startschot voor de Kennisalliantie ERTMS: een innovatief contract met de ingenieursbureaus Arcadis, Movares, Royal HaskoningDHV en Sweco.

Infographic over het versneld implementeren van ERTMS (bron: ProRail).