Prof. Silvia Lenaerts wordt nieuwe rector TU Eindhoven

Silvia Lenaerts wordt de nieuwe rector magnificus van de TU Eindhoven. Ze is nu nog vicerector Valorisatie & Ontwikkeling en hoogleraar bij de Universiteit Antwerpen. Op 11 mei draagt de huidige TU/e-rector, Frank Baaijens, de ambtsketen aan haar over. 

Lenaerts (1966) leidt in Antwerpen sinds 2007 de door haar opgerichte groep Duurzame Energie- en Lucht- en Watertechnologie (DuEL). Daarnaast is de Vlaamse hoogleraar sinds 2016 vicerector Valorisatie & Ontwikkeling. In die rol is ze aanjager en verbinder voor het innovatie-ecosysteem van Antwerpen. Lenaerts bekleedt een groot aantal bestuurlijke functies in de academische wereld en daarbuiten, waaronder in de Governing Board van het European Institute of Innovation and Technology (EIT). Ze studeerde en promoveerde aan de KU Leuven en IMEC. Ze wordt de eerste vrouwelijke rector van de TU/e.

Lenaerts volgt Frank Baaijens op, die acht jaar rector magnificus was van de TU/e. Baaijens zet na 11 mei zijn werk voort als hoogleraar binnen de faculteit Biomedische Technologie en het Institute for Complex Molecular Systems. Daarnaast krijgt hij een adviserende rol voor onderwijs en onderzoek op het gebied van medische technologie.